Aantal OV-fietsgebruikers verdubbeld

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Zo
Zowel het aantal abonnees van de OV-fiets als het aantal keren dat gebruik wordt gemaakt van de OV-fiets is verdubbeld tussen 2007 en 2009. Dat blijkt uit een klantenonderzoek dat de Fietsersbond hield onder 11.500 OV-fietsklanten.

Het aantal abonnees is gestegen tot 67.000 en het aantal ritten tot 670.000. Meer dan de helft van de OV-fietsabonnees geeft aan vaker met de trein te reizen dankzij de OV-fiets en 15 procent maakt minder gebruik van de auto.

Belangrijkste redenen om de OV-fiets te gebruiken, zijn gemak, vrijheid, snelheid, lage kosten en milieu, blijkt uit het onderzoek.

 

Uit de auto
De OV-fiets blijkt effectief om mensen uit de auto te krijgen:

  • 8 % van de gebruikers geeft aan dat ze op hun meest gebruikte OV-fietslocatie eerder de reis met de auto aflegden;
  • 3 % werd voorheen opgehaald door een auto;
  • 15 % geeft aan op alle OV-fietslocaties 1 of meerdere autoritten te vervangen door de combi trein - OV-fiets.

 

Aandachtspunten
De ondervraagde OV-fietsgebruikers gaven een aantal aandachtspunten aan: de beschikbaarheid van fietsen op een aantal locaties en het toezicht op de automatische verhuurlocaties. Het komt vaker voor dat er op een huurlocatie geen fietsen meer beschikbaar zijn.

 

Sinds 2007 is het aantal locaties waar de OV-fiets gehuurd kan worden gegroeid tot ruim 200, met in totaal ongeveer 4500 fietsen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.