Aantal elektrische deelauto's verdubbeld

maandag 1 november 2021

Het aantal elektrische deelauto's is in de periode tussen maart 2020 en een jaar later ruim verdubbeld, van 5.200 naar 11.500. Dat meldt CROW-KpVV.

In Nederland rijden 87.825 deelauto's. Daarvan is circa 13 procent volledig elektrisch of plug-in hybride. Van alle Nederlandse auto's is 3,1 procent elektrisch. 

 Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Autodelen zit in de lift en dat is mooi. Het helpt voor het klimaat, schonere lucht en beter gebruik van de publieke ruimte. Bovendien is autodelen voor veel mensen ook een betaalbaar alternatief voor een eigen auto of tweede auto. En als dat elektrisch is, worden de voordelen alleen maar groter.” 
 

Zogenoemde 'free-floating' deelauto's, waarbij de deelauto op de plaats van bestemming achtergelaten kan worden, zijn vrijwel allemaal elektrisch. Ook deelauto's die na gebruik weer op dezelfde plek teruggeplaatst dienen te worden zonder vaste standplaats zijn vrijwel allemaal elektrisch. Deelauto's die na gebruik weer bij een vaste plek - zoals een hub - geplaatst moeten worden worden ook steeds vaker elektrisch, net als bij zakelijke deelauto's de elektrificatie doorzet. 

Uit het onderzoek blijkt dat de aanleg van laadpalen bij de deelautostandplaatsen vertragend kan werken. Het realiseren van laadinfrastructuur in de openbare ruimte kost tijd, en vraagt daarom extra planning van aanbieders van deelauto’s in Nederland.
 

Bekijk voor meer informatie het CROW-dashboard autodelen. 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.