Aandeel jonge kinderen opvallend gegroeid in de vier grote steden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In de vier grote steden  – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – neemt het aantal kinderen volgens het CBS van 0 tot en met 5 jaar toe. Deze toename vond in eerste instantie vooral in de nieuwe VINEX-wijken plaats, maar vanaf 2008 ook in de oudere delen van de steden. In de rest van Nederland daalt het aantal jonge kinderen juist.

De VINEX-wijken in de grote steden hebben een flinke impuls gegeven aan de bevolkingsgroei en het aantal jonge kinderen, maar ook in de oudere delen van de steden neemt het aantal jonge kinderen toe.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag neemt het aantal 0-5-jarigen in zeer sterk stedelijke buurten – vaak de oude stadscentra – toe sinds 2008. In Utrecht was dat ook al zo tussen 2002 en 2008. Na 2008 nam het aantal jonge kinderen hier in zowel de oude als de nieuwe stadsdelen toe. De afgelopen 10 jaar groeide het aantal jonge kinderen in Utrecht met 35 procent. Zonder de VINEX-locaties zou het aantal jonge kinderen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag volgens het CBS pas vanaf 2008 zijn gestegen.

Ontwikkeling aantal 0-5-jarigen in de vier grote steden, 2002-2011

Ontwikkeling aantal 0-5-jarigen in de vier grote steden, 2008-2011

Oorzaken toename jonge kinderen

De toename van het aantal jonge kinderen in zeer sterk stedelijke buurten sinds 2008 kan een gevolg zijn van de verslechterde koopwoningmarkt, waardoor jonge stellen na het krijgen van een kind minder makkelijk doorstromen naar een woning aan de rand van de stad. Daarnaast kan meespelen dat woonvoorkeuren van jonge gezinnen veranderen.

Opvallende groei aantal jonge kinderen in de vier grote steden

In 2012 was 6,3 procent van de inwoners van de vier grote steden jonger dan zes jaar. In 2000 was dit nog 5,9 procent. In de rest van Nederland nam het aantal jonge kinderen in de periode 2000-2012 juist af, waardoor het aandeel jonge kinderen buiten de vier grote steden daalde van 6,3 naar 5,4 procent.

Geïndexeerde ontwikkeling aantal kinderen van 0-5 jaar

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Aandeel kinderen in de vier grote steden neemt opvallend toe.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.