A10 bij Amsterdam verbreed en deels ondergronds

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De A10 wordt een snelweg met in totaal acht rijbanen en vier stroken voor bestemmingsverkeer en komt ter hoogte van het huidige station Amsterdam Zuid onder de grond te liggen. Dat is een van de afspraken die het rijk, gemeente Amsterdam, de Stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland hebben gemaakt over het project ZuidasDok. 

Ook het station wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Met de investering kan de Zuidas zich de komende decennia verder ontwikkelen tot een nieuw gemengd stadscentrum met (internationale) hoofdkantoren, winkels en nieuwe woningen.

De ondertunneling van de A10 bij de Zuidas geeft het verouderde station Amsterdam Zuid de ruimte om uit te groeien tot een hoogwaardig openbaar vervoerknooppunt. Die uitbreiding is nodig om de toenemende stroom treinreizigers op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad te verwerken. De komende jaren wordt de treinfrequentie op het traject fors verhoogd; van 12 naar 20-24 treinen per uur. Voor de langere termijn wordt een groei naar 95.000 tot 130.000 treinreizigers per werkdag verwacht.

Vernieuwingen station Amsterdam Zuid
Het station krijgt een extra entree, bredere treinperrons en nieuwe metroperrons en gaat ruimte bieden voor een hoogwaardige tramverbinding naar Amstelveen. Direct bij de stationsentree, boven de A10-tunnel komt het busstation voor stads- en streekbussen en een taxistandplaats. Onder het Mahlerplein komt een fietsenstalling. In de plannen is  ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding van het spoor.

Het ondergronds brengen van de A10 is goed voor de luchtkwaliteit en zorgt voor een vermindering van de geluidsoverlast. Zo komt er ruimte voor toekomstige woningbouw op de Zuidas. Bovendien worden de twee helften van de wijk aaneen gehecht waardoor er één woon-, werk- en winkelgebied kan ontstaan. De aanwezigheid van de universiteit en de studenten maakt van de Zuidas een sterk en levendig kenniscentrum.

Kosten: 1,4 miljard euro
Het project kost bijna 1,4 miljard euro. Het Rijk neemt 979 miljoen euro voor zijn rekening, Amsterdam 201 miljoen euro, de Stadsregio Amsterdam 130 miljoen en de provincie Noord-Holland 75 miljoen euro. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien in 2015. De trein, metro, bus en station blijven tijdens de werkzaamheden functioneren. De tunnels van de nieuwe A10 worden naast de huidige A10 gebouwd zodat er tijdens de werkzaamheden ter plekke geen rijstroken dicht hoeven.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Een artist impression van de nieuwe ZuidasDok

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.