9000 autoritten minder in Stedendriehoek dankzij fietsactie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Meer dan 2100 werknemers bij 153 werkgevers deden mee aan de fietsactie Samen Schakelen! Zij kochten een fiets en kregen 150 tot 400 euro van het aankoopbedrag terug van Slim Reizen Stedendriehoek. Voortaan gaan zij gezonder, goedkoper en vaak zelfs sneller naar het werk. Dat betekent circa 9000 autoritten per week minder in de spits van mensen die overstappen van de auto op de fiets.

0 maart was de laatste dag van de fietsactie Samen Schakelen die sinds april vorig jaar liep. Medewerkers die voor minstens de helft van hun woon-werkverkeer de auto verruilden voor een (e-)fiets, kregen tot 400 euro van het aankoopbedrag terug. De deelnemers aan de actie kregen een enquête voorgelegd; ruim 30 procent vulde deze in.

Gezondheid belangrijkste reden

Uit de enquete bleken de volgende redenen om naar het werk te fietsen: het is gezond (80 procent), het is goedkoop (47 procent), het is snel (23 procent) en het is makkelijk (21 procent). Verder reist 79 procent van de respondenten 3 of meer dagen per week in de ochtendspits naar het werk en 68 procent in de avondspits. Dankzij hun overstap op de fiets is de spits dus een stuk minder druk geworden. 74 procent is ook privé meer gaan fietsen door de actie. 33 procent heeft een gewone fiets aangeschaft, terwijl 67 procent koos voor een elektrische fiets.

Ook werkgevers zijn blij met de actie

Voorwaarde van de actie was dat werkgevers zich inspanden om het gebruik van de fiets in de eigen organisatie actief te promoten. Gelre ziekenhuizen Apeldoorn deed dat bijvoorbeeld met alle plezier want de parkeergarage voor het personeel was tot voor kort geregeld overvol. Resultaat: meer dan 230 medewerkers namen deel aan de fietsactie waardoor er nu tegen de 100 parkeerplekken vrij zijn voor collega’s.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.