90 miljoen investering in slimme verkeersoplossingen

maandag 21 november 2016
timer 2 min

De komende vijf jaar investeren het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), decentrale overheden en het bedrijfsleven samen 90 miljoen euro in slimme verkeerstoepassingen. De samenwerking is vastgelegd in het Partnership Talking Traffic.

Met deze verkeerstoepassingen kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties. Dat is goed voor de doorstroming van verkeer en verkeersveiligheid. Bedrijven gaan vanaf 2017 de weggebruikers voorzien van nieuwe technieken voor rij- en reisadviezen. Vanaf dan worden nieuwe toepassingen in de praktijk, op straat en in voertuigen zichtbaar.

In het Partnership Talking Traffic kunnen overheid en bedrijven intelligente verkeerssystemen realiseren op een schaal die commercieel levensvatbaar is en vanwege de schaal zichtbaar effect sorteren. “Het Partnership Talking Traffic laat zien waarin Nederland excelleert: overheid en bedrijfsleven nemen samen verantwoordelijkheid om met slimme nieuwe technieken de doorstroming in het stedelijk gebied te verbetere”, aldus minister Schultz van Haegen.

Deelnemende partijen zijn Vialis, Dynniq, Swarco, Sweco, KoHartog Verkeerstechniek, Royal HaskoningDHV, Ziut, Be-Mobile, KPN, Flitsmeister, MTVNL en Locatienet en alle overheden binnen Beter Benutten.

Slimme verkeerslichten

Een voorbeeld van de ontwikkeling van een slimme verkeerstoepassing, is een nieuwe generatie slimme verkeerslichten. Die kunnen voortdurend communiceren met verkeer en reageren op de situatie.

Hierdoor hoeft een automobilist bijvoorbeeld niet meer ‘s avonds laat op een leeg kruispunt voor rood te wachten, of krijgt een grote groep fietsers langere groentijden. Zware vrachtwagens hoeven in de stad minder te stoppen en op te trekken, omdat de verkeerslichten het zware transport herkennen en tijdig op groen springen.

Stapsgewijs

De introductie van de nieuwe technieken vindt stapsgewijs plaats richting 2020. Vanaf de zomer van 2017 worden de eerste resultaten zichtbaar. Eerdere projecten lieten op kleinere schaal een verbetering zien van 5 tot 24 procent in reistijden, emissies en afname van aantal ongevallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat met een zich voortdurende aanpassing van verkeersregelinstallaties op kruispunten jaarlijks zo’n € 90 miljoen maatschappelijke kosten kunnen worden vermeden.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.