60 procent van Twentse scholen pakt verkeersveiligheid aan

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Fysieke maatregelen om de snelheid te remmen en verkeersbrigadiers werken het beste om de verkeersveiligheid rond basisscholen te verbeteren. Daarnaast blijkt veranderend gedrag bij aanpassingen aan de infrastructuur maar tijdelijk te zijn en is continue aandacht dus nodig. Dit en meer blijkt uit het onderzoek naar de verkeersveiligheid rond basisscholen in Twente dat is uitgevoerd door MuConsult in opdracht van Regio Twente. Zo’n 100 Twentse basisscholen hebben aan het onderzoek meegedaan

Inmiddels zijn bij zo’n 60 procent van de basisscholen maatregelen getroffen. Zo worden straten rond de scholen uitgerust met opvallend straatmeubilair, worden parkeermogelijkheden aangepast op drukke momenten van de dag en worden verkeersbrigadiers ingezet om kinderen te assisteren bij het oversteken. De scholen denken dat fysieke maatregelen die de snelheid moeten remmen en de inzet van verkeersbrigadiers het beste werken. Zij geven deze maatregelen respectievelijk een 7,1 en een 7,0. Over het instellen van eenrichtingsverkeer en Kiss&Ride-zones zijn de scholen aanmerkelijk minder positief: zij scoren laag met respectievelijk een 5,3 en 5,0.

 

Verkeersergernissen

Een grote bron van ergernis is het gedrag van de automobilisten rond de scholen. Hoge snelheden en het negeren van parkeer- en stopverboden door ouders bij het brengen en halen, worden genoemd als belangrijkste ergernissen. De scholen constateren dat veranderend gedrag bij aanpassingen aan de infrastructuur maar tijdelijk is en dus continue aandacht vraagt.

 

Uit het onderzoek blijkt dat er nog zeker mogelijkheden om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Veel scholen geven aan dat er winst te behalen is bij het verbeteren van de veiligheid op de wandel- en fietsroutes van en naar de scholen. Bij 15 procent van de scholen ontbreekt het aan voldoende geld om maatregelen te nemen.

 

Investeren in verkeersveiligheid

Sinds 2007 investeren de Twentse gemeenten samen met Regio Twente extra in het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving. In het Regionaal Mobiliteitsplan van Regio Twente is het creëren van een veilige schoolomgeving voor kinderen één de speerpunten binnen het thema verkeersveiligheid.

Regio Twente en de gemeenten blijven inzetten op een integrale aanpak, waarbij voorlichting en handhaving een prominente plek krijgen bij het streven naar een veilige verkeerssituatie rond de basisscholen in Twente.

 

Het volledige rapport is te downloaden via 

http://www.regiotwente.nl/images/stories/publicaties/persberichten/160311_SR043_Schoolomgevingen_Twente.pdf

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Sinds 2007 investeren de Twentse gemeenten samen met Regio Twente extra in het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving. (Foto: Regio Twente)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.