51 spitsstroken langer open

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

51 spitsstroken gaan langer open. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) besloten.

Nu gaan de spitsstroken open bij 1500 auto’s per uur per rijstrook. Het verkeersbesluit regelt dat de stroken al open kunnen als er 1350 auto’s per uur op een rijstrook rijden. In de praktijk zullen de spitsstroken gemiddeld een half uur tot een uur langer per dag geopend zijn.

Beter benutten
De verruimde openstelling van de spitsstroken maakt deel uit van de aanpak van de minister om de bestaande infrastructuur beter te benutten. Als gevolg van de ruimere openstelling zal het verkeer op wegen met spitsstroken soepeler doorstromen. Bovendien sluit het beter aan bij de beleving van de weggebruiker. Uit onderzoek blijkt dat de weggebruiker nu vaak niet begrijpt waarom de spitstrook nog dicht is terwijl het toch al druk is op de weg. Het verkeersbesluit is nodig om de verruimde openstelling juridisch mogelijk te maken. Verwacht wordt dat de spitsstroken vanaf december eerder en langer opengaan.

Ook bekijkt de minister of nog aan te leggen spitsstroken en stroken die op vaste tijdstippen open zijn ruimer opengesteld kunnen worden. Daarnaast laat de minister onderzoeken of de plusstroken, de stroken aan de linkerkant van de weg, permanent open kunnen.

 
Auteur: Joske van Lith

Overzicht van de 51 spitsstroken die eerder en langer worden opengesteld.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.