4 nov: NVC-Workshops ‘Deel’-, ‘duurzame’- en ‘multimodaliteit’, de Mobiliteitsverdeler en leren van laden

donderdag 28 oktober 2021

In workshopronde 4 (14.45-15.15 uur) kunt u tijdens het Nationaal verkeerskundecongres onder meer kiezen voor een kennissessie over: de Mobiliteitsverdeler, een aanpak voor integrale mobiliteitsopgaven na corona.  Of leer van het Delftse deelmobiliteittraject: van ambitie tot succesvolle uitvoering. En hoe borg je duurzame en multimodaliteit in een gebied? Een dubbele sessie.  Ook een sessie over laden, wat leren we en hoe lossen we knelpunten op? Twee handreikingen in één sessie. 

Mobiliteitsverdeler
De corona-periode leert dat we anders kunnen reizen en werken als het moet. Maar hoe verzilveren we deze positieve effecten? Paul Veelenturf en Anouk Keune van P2 managers leggen uit wat de ‘MObiliteitsVERdeler’ betekent voor Utrecht-Oost. Met deze methode wordt op gebiedsniveau gewerkt aan het structureel verbeteren en verduurzamen van de mobiliteit in drie stappen: de verdeling thuis en reizen, de verdeling reizen in de tijd en de verdeling auto – lopen/fietsen/OV/deelmobiliteit.  Op basis van succesvolle resultaten heeft P2 deze aanpak ontwikkeld voor het realiseren van slimme en duurzame mobiliteit op bovenlokale-regionale schaal. 
Lees de onderliggende paper: De MObiliteitsVERdeler. Aanpak voor integrale mobiliteitsopgaven na Corona

Deelmobiliteit van ambitie tot succesvolle uitvoering
Hoe wordt deelmobiliteit strategisch ingezet en toegepast in de gemeente Delft? De gemeente definieerde drie pijlers: deelmobiliteit bij ruimtelijke ontwikkelingen, in de openbare ruimte en in de ketenreis. Per pijler werd besproken waarom de gemeente deze belangrijk vindt en hoe zij hier invulling aan geeft, of gaat geven. Zo wordt het gebruik van deelmobiliteit in de gemeentelijke organisatie duidelijk, van strategie tot uitvoering. Sebastiaan Dommeck en Floor van Dorresteijn van Empaction leggen uit hoe deelmobiliteit en mobiliteitshubs als instrument werken om steden bereikbaar en leefbaar te houden.
Lees de onderliggende paper: Deelmobiliteit van strategie tot uitvoering

Duurzaam en Multimodaal: van beleid naar praktijk
Een dubbele sessie. Maarten de Vries en Paul den Otter  ( Over Morgen) werken voor de Vervoerregio Amsterdam aan het MRA Platform Smart Mobility zijn betrokken bij de eerste Mobiliteitsprogramma’s van eisen, MPvE’s, die in de MRA zijn uitgevoerd. Een MPvE zorgt ervoor dat mobiliteit integraal in de gebiedsontwikkeling is meegenomen en dat de kansen voor de toepassing van smart mobility zijn verkend. Het vormt een helder uitgangspunt voor de gebiedsontwikkeling en werkt als een kader voor het stedenbouwkundig plan en vastgoedontwikkelingen in het gebied.
Lees hun paper: Borgen van mobiliteit in gebiedsontwikkeling met het MobiliteitsProgramma van Eisen (MPvE)

De tweede presentatie in deze sessie is van Henk Taale, senior adviseur bij Rijkswaterstaat WVL. Momenteel houdt hij zich bezig met monitoring en evaluatie voor beleid en praktijk en is trekker van de LVMB-thematafel ‘Stedelijk Verkeersmanagement’.  Beide presentaties laten zien hoe je duurzame en multimodale beleidsambities in een gebied beter kunt realiseren.
Lees de paper van Henk Taale, Koen Adams (Arane) en Emile Oostenbrink (CROW): Multimodaliteit: een gebiedsgerichte benadering

Laden en parkeerdruk, oplossingen en kansen
Ook een dubbele sessie. Tanja Manders is werkzaam bij HetEnergieBureau en beschrijft in haar paper de mogelijke knelpunten en oplossingen bij laden en parkeren.
Lees haar paper: Laden of parkeren: een verkenning van mogelijke knelpunten en oplossingen

Sebastiaan van Rossum (Verkeersatelier) schreef een paper met Paul van den Bragt en Nick van der Takover over laadkansen voor 2030. Met name gebruikers (e-rijders) in gemeenten als de eigenaren van de gemeentelijke openbare ruimte lopen tegen problemen aan. Voor gebruikers bestaat dit probleem primair uit het achterblijven van laadpalen op straat. Gemeenten zitten vooral met de ‘lasten’ en delen niet mee in de ‘lusten’. Dat kan anders en beter.
Lees alvast de paper: Leren van laden: Kans voor 2030

Ontmoet uw collega’s weer
Bovenstaande en meer kennissessies vindt u op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/programma
Heeft u zich al aangemeld? Mis het niet: live in Media Plaza, Utrecht. Gastheer provincie Utrecht heet u van harte welkom op het pré-congres op 3 november en op de congresdag 4 november: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/inschrijven

Nationaal verkeerskundecongres

Bezoek het Nationaal verkeerskundecongres, live op 3 en 4 november in Utrecht

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.