3D ‘ziet’ meer verkeers(on)veiligheid

donderdag 21 juli 2016
timer 3 min
Overheden willen het aantal ongevallen en slachtoffers blijven terugdringen; onder meer door het verkeersveilig inrichten van wegen en het nemen van verkeersmaatregelen. De 2D-kijk die hierbij veelal wordt gebruikt, geeft al een goed beeld, maar het kan nog beter. Met de 3D-aanpak die de Utrechtse afdeling van Veilig Verkeer Nederland, gemeente Utrecht en Advin hebben ontwikkeld, kunnen bestaande en nieuwe situaties veel gedetailleerder geanalyseerd worden, vanuit het werkelijke perspectief van de weggebruiker.

De Utrechtse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontvangt met regelmaat klachten over kruispunten waar objectief gezien weinig of niets aan de hand is met de verkeersveiligheid. VVN wilde laten zien dat analyse van een verkeerssituatie vanaf een 2D-tekening en een eenvoudige observatie vaak geen knelpunten laat zien, maar dat deze er in de 3D werkelijkheid wel kunnen zijn. Op een 2D-plattegrond kunnen bomen in een bomenrij bijvoorbeeld voldoende uit elkaar staan, terwijl met 3D blijkt dat er door de werkelijke stamdikte en een bepaalde manier waarop je langs de bomenrij kijkt, onvoldoende zicht is op de rijbaan en het verkeer.

Verkeers(on)veiligheid op wisselende ooghoogtes

Gemeente Utrecht en adviesbureau Advin hebben een aanpak ontwikkeld waarmee ook de beleving van de verkeersdeelnemer in beeld kan worden gebracht en vervolgens kan worden geanalyseerd. Met een rijdende 3D-scanner van Advin is de huidige situatie van vijf  klachtlocaties in Utrecht volledig maatvast ingemeten. De data uit deze scans zijn uitgewerkt tot ‘puntenwolk’-filmpjes en er zijn filmpjes gemaakt waarin obstakels geaccentueerd zijn die het zicht blokkeren. Deze zijn gekoppeld aan een 3D-ontwerppakket. Hiermee kan worden ‘getoond’ wat er gebeurt als obstakels verplaatst of verwijderd worden.

Van 3D-model naar 3D-testomgeving

Voor één van de  klachtlocaties wordt het ingescande kruispunt gekoppeld aan een ontwerpvariant voor een van de zijwegen (herinrichting). Daarbij is op basis van de daadwerkelijke verkeersintensiteiten een verkeersmodel voor het kruispunt ontwikkeld dat vervolgens aan de 3D-visualisatie is gekoppeld. Daarmee kan er nu door het nieuwe ontwerp worden gelopen, gefietst of gereden, terwijl er ook ander verkeer door het model rijdt, fietst, op het kruispunt afslaat of voor een rood verkeerslicht stopt.

Virtual realitybril

Deze animaties kunnen op een computer bekeken worden en ook ‘echt’ in 3D worden beleefd met de virtual realitybril (VR-bril). Zodra de 3D-visualisatie voor dit kruispunt klaar is, zal de gemeente Utrecht deze vorm ook aan de diverse omwonenden en belanghebbenden, zoals schoolkinderen, presenteren, zodat zij het samen kunnen beleven.

Klik hier voor een vergroting van de artist impression

Lees het hele artikel van Cindy Vosters en Herbert Ticheloven

 
Auteur: Cindy Vosters, met Herbert Ticheloven, Advin

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.