31 manieren om de Vlaamse verkeersveiligheid te verbeteren

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De Vlaamse Conferentie Regionalisering Verkeersveiligheid van 9 december heeft 31 aanbevelingen opgeleverd om de verkeersveiligheid in Vlaanderen te versterken.

Ambities tot 2020
Ondanks een aanzienlijke daling van de slachtoffercijfers de afgelopen tien jaar, vielen in Vlaanderen vorig jaar nog 381 verkeersdoden en 3610 zwaargewonden. Met 60 verkeersdoden per miljoen inwoners zit Vlaanderen in de Europese middenmoot. Vlaanderen wil tegen 2020 behoren bij de Europese topregio’s inzake verkeersveiligheid. Volgens het zogeheten Pact 2020 mag Vlaanderen tegen het eind van het decennium niet meer dan 200 doden en 1500 zwaargewonden tellen in het verkeer. In het voorlopig vastgestelde Mobiliteitsplan Vlaanderen is  sprake van maximum 133 verkeersdoden in 2030. Extra maatregelen zijn nodig om verdere structurele vooruitgang te boeken.

Aanbevelingen en uitdagingen
De voorbije maanden vroeg Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de verkeers(veiligheids)- en mobiliteitssector een aantal aanbevelingen te formuleren die het verkeersveiligheidsbeleid verder kunnen versterken. Daarbij werden de uitdagingen, de nieuwe mogelijkheden en de concrete aanknopingspunten voor verbetering in kaart gebracht over vijf thema’s: rijopleiding, weginfrastructuur en voertuigtechnologie, regelgeving en handhaving, sensibilisatie en educatie, en ongevallenregistratie, -monitoring en –analyse.

Gedragsverandering
Aangezien de meeste ongevallen nog steeds te wijten zijn aan het (onaangepaste) gedrag van weggebruikers, richten de belangrijkste aanbevelingen zich op de verbetering van het verkeersgedrag en een betere opvolging van overtreders. Zo wordt gepleit voor een gefaseerde rijopleiding en een hervorming van de rijexamens die daarop aansluiten, een grotere eenvormigheid en duidelijkheid in de snelheidslimieten op gewest- en gemeentewegen, de verdere uitbreiding van de digitale vaststelling en verwerking van verkeersovertredingen, een centrale databank van verkeersinbreuken, en doorgedreven sensibilisatie en educatie voor alle groepen weggebruikers, in het bijzonder zij die de meeste risico’s lopen en/of veroorzaken. Tot slot komt ook de financiering van maatregelen aan bod. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een Vlaams Verkeersveiligheidsfonds dat wordt gespijsd met de opbrengsten van de overtredingen tegen verkeersregels die onder Vlaamse bevoegdheid vallen, en waarvan de gelden integraal worden gebruikt om verkeersveiligheidsmaatregelen te bekostigen.

De wil is er
Minister Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken toont zich verheugd over het grote aantal inhoudelijke voorstellen: ‘ De aanbevelingen van deze conferentie vormen een belangrijke richtingaanwijzer op weg naar een verkeersveiliger Vlaanderen de volgende jaren. De Vlaamse overheid heeft daarin een belangrijke taak te vervullen, onder meer door het nemen van de juiste beleidsmaatregelen. Deze Vlaamse Conferentie Regionalisering Verkeersveiligheid  heeft aangetoond dat de wil en de motivatie bij alle partners aanwezig is om extra inspanningen te leveren. Ook de doelstellingen zijn duidelijk, op weg naar nul verkeersslachtoffers.’

Een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste aanbevelingen per thema is te vinden op www.mobielvlaanderen.be/verkeersveiligheid/vcrv2013/.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.