3 NVC-papers over verkeersmanagement

woensdag 19 oktober 2016
timer 2 min

Ter gelegenheid van het Nationaal Verkeerskundecongres op 2 en 3 november in Zwolle worden 44 papers gepresenteerd en/of gepubliceerd. Hieronder een samenvatting van drie gepubliceerde papers over verkeersmanagement.

Herkomst- bestemmingsonderzoek Utrecht
Anton Wijbenga , MAPtm, Mehmet Duzenli, Connection Systems, en Robert Hoenselaar, gemeente Utrecht,
beschrijven een bestemmingsonderzoek in Utrecht.

 

Voor het verkeers- en vervoersplan van de gemeente Utrecht voor de periode 2015 – 2025 met als titel ‘Slimme Routes, Slim Regelen, Slim bestemmen’ heeft de gemeente behoefte aan inzicht in de herkomsten en bestemmingen van motorvoertuigen. Het vermoeden bestaat dat relatief veel verkeer vanaf de ring dwars door de stad naar zijn bestemming rijdt, in plaats van langer op de ring te blijven en dan de kortste route vanaf de ring te nemen.

Door de herkomsten en bestemmingen in kaart te brengen, wil de gemeente inzichtelijk maken hoeveel gebiedsvreemd verkeer in de stad rijdt. Deze paper richt zich op het verloop van het onderzoeksproject. Om inzicht te krijgen in het percentage gebiedsvreemd verkeer zijn er ongeveer 100 camera’s geplaatst die de langsrijdende voertuigen op 150 rijstroken registreren en ook herkennen.

Bereikbaarheidsplan Renovatie Velsertunnel: van tegenstand tot medestand!
Ilkel Taner, Rijkswaterstaat West Nederland Noord, Saskia Blaas, Tappan Communicatie, Arne Oostveen, Ingenieur à la carte, Huib Beets, XTNT,
beschrijven hoe het kan dat de sluiting van de Velsertunnel, A22, niet heeft geleid tot een voorspeld verkeersinfarct.

 

Sinds april 2016 is de Velsertunnel (A22) voor een periode van negen maanden volledig dicht, omdat de tunnel gerenoveerd moet worden. In de voorbereiding was er veel weerstand vanuit de omgeving voor de aangekondigde afsluiting van de Velsertunnel. De sluiting is ingrijpend voor de regio IJmond en treft veel reizigers. Dagelijks hebben 65.000 voertuigen per dag hun route verlegd of een alternatief gekozen voor de auto.

 

Deze paper gaat in op de manier waarop is omgegaan met die weerstand. Het bereikbaarheidsplan speelde hier een belangrijke rol in. Al in een vroeg stadium zijn omgevingspartijen hierbij betrokken geraakt en gedurende het proces zijn voorstellen uit de omgeving daadwerkelijk meegenomen in de aanpak. Deze aanpak leidde ertoe dat de tegenstand afnam en het bereikbaarheidsplan als een succes kan worden bestempeld. De tunnel is dicht en het door de omgeving voorspelde verkeersinfarct is uitgebleven.


Het NVC op 2 en 3 november
Klik hier voor een overzicht van alle (gepresenteerde en) gepubliceerde papers. Meer weten over het Nationaal verkeerskundecongres?
Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.