3 NVC-papers over burgerparticipatie

dinsdag 18 oktober 2016
timer 3 min

Ter gelegenheid van het Nationaal verkeerskundecongres op 2 en 3 november in Zwolle worden 44 papers gepresenteerd en/of gepubliceerd. Hieronder een samenvatting van drie gepubliceerde papers over burgerparticipatie.

Met visuele middelen succesvol participeren op wijkniveau
Aart de Koning, Lucas van der Linde, Goudappel Coffeng, en Thijs van Daalen, student NHTV Breda
beschrijven een vernieuwende aanpak tijdens een participatietraject.

 

Door een veranderende maatschappij is de positie van de overheid de laatste jaren veranderd. De maatschappij vraagt meer participatie in beleid en uitvoering. De rol van de overheid verschuift van sterk sturend naar een overheid die faciliteert.

 

In deze paper wordt een vernieuwende aanpak tijdens een participatietraject beschreven, die is toegepast in het project Toekomstbestendige Bereikbaarheid Vathorst te gemeente Amersfoort. Samen met betrokkenen uit de Amersfoortse VINEX-wijk is gezocht naar breed gedragen en kansrijke maatregelen om de wijk bereikbaar en leefbaar te houden in de toekomst.

 

Deze casus is een voorbeeld van het succesvol betrekken van stakeholders. Resultaat van dit participatietraject is o.a. een viertal haalbare maatregelen om Vathorst in de toekomst bereikbaar te houden. Deze maatregelen zijn unaniem aangenomen door de Amersfoortse gemeenteraad.

Files oplossen? Reizigers zelf laten doen!
Paul Veelenturf en Frans Jan Douglas, P2managers Rossum,
, pleiten voor meer betrokkenheid van de reizigers bij de oplossing van het fileprobleem.

De afgelopen 20 jaar is op verschillende manieren geprobeerd om de files in Nederland te bestrijden. Dit heeft zeker een groot aantal knelpunten in de nationale en regionaal-lokale bereikbaarheid opgelost. Vaak is de insteek bij deze manieren aanbodgedreven. Overheden en aanbieders van mobiliteitsdiensten ontwikkelen en realiseren nieuwe wegen, een mooi stukje techniek of een ingenieuze spitsmijdenaanpak zonder dat reizigers daar echt bij betrokken worden.

 

In hun paper pleiten Veelenturf en Douglas voor een meer centrale rol en positie van de reiziger, waarbij de nieuwe infra, techniek of gedragscampagnes ondersteunend zijn. Structurele betrokkenheid van de reizigers leidt volgens hen tot betere oplossingen van de files. Bovendien wordt de reiziger zich hierdoor meer bewust van zijn eigen keuzemogelijkheden bij het reizen van A naar B. En belangrijker nog: de reiziger kiest zelf hoe hij reist en omgaat met mogelijke files onderweg.

Noorderblindheid
Pascal Hettinga, NHL,
 onderzoekt hoe het kan dat bij veel verkeersongevallen op 2x2 snelwegen de oorzaak onbekend is.

In nieuwsberichten over verkeersongevallen wordt veelal geschreven dat de oorzaak onbekend is. Ongevallenanalyses van trajecten op Rijkswegen ondersteunen dit. Dit afstudeeronderzoek biedt informatie en meer inzicht over ongevallen op 2x2 snelwegen. Hiervoor is specifiek gekeken naar het traject Drachten – Leek, dat met een lengte van 19 kilometer, onderdeel is van de A7.

 

Hoewel het buiten de spits een rustig traject is, heeft dit traject het hoogste ongevallencijfer van de A7 Noord. De beleving van de weggebruiker op dit traject speelt nadrukkelijk een rol. Deze beleving bestaat uit de beleving van het verkeersbeeld, het wegbeeld en het omgevingsbeeld.

 

Om inzicht te krijgen in hoe de beleving van de bestuurder op het bewuste traject is, werd gebruik gemaakt van een enquête. De algehele conclusie die getrokken kan worden uit dit onderzoek is dat hoe saaier de wegbestuurder de weg vindt, hoe eerder deze is afgeleid wat de kans op ongevallen vergroot.

Het NVC op 2 en 3 november
Klik hier voor een overzicht van alle (gepresenteerde en) gepubliceerde papers.
Meer weten over het Nationaal verkeerskundecongres? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.