28-29 mei: Internationale wedstrijd coöperatief rijden op de A270

donderdag 19 mei 2016
timer 2 min
De
De tweede editie van de Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC), vindt op zaterdag 28 en zondag 29 mei plaats op de A270 tussen Eindhoven en Helmond. De GCDC is een internationale wedstrijd waar tien Europese teams laten zien hoe auto’s zelfstandig én coöperatief rijden op de openbare weg. Tien Europese studententeams nemen het op tegen elkaar in verschillende verkeerscenario’s. Met de GCDC wordt een belangrijke stap gezet in de coöperatieve automatisering van voertuigen met als doel het verkeer veiliger, schoner en efficiënter te maken.

 

 

Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e): ‘We hosten deze ‘Olympische Spelen’ van het coöperatief rijden in de achtertuin van de universiteit.’ Met de GCDC willen de samenwerkende organisaties laten zien hoeveel er al mogelijk is op het gebied van zelfstandig communicerende- en rijdende auto’s.

Automatisch ritsen, plaatsmaken en afslaan op kruispunten
Aan de wedstrijd doen tien teams uit Zweden, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Letland en Nederland mee. Het ATeam vertegenwoordigt Nederland en bestaat uit studenten van de TU/e en Fontys Hogescholen. Tijdens de wedstrijd zullen zij samen met andere teams verschillende verkeersscenario’s demonsteren. Bijvoorbeeld automatisch ritsen, het plaatsmaken voor hulpvoertuigen en het automatisch afslaan op een kruispunt. De deelnemers worden beoordeeld op teamwork, onderlinge communicatie en de prestaties in de verschillende scenario’s.

GCDC bijwonen
Op zaterdag 28 mei van 11.00 tot 19.00 uur is de GCDC bij te wonen voor publiek. Deze dag maken de GCDC-demonstraties deel uit van de High-Tech Ontdekkingsroute van de Dutch Technology Week. Op zondag 29 mei wordt er een middagprogramma voor mobiliteitsexperts georganiseerd. De bekendmaking van de winnaar van de GCDC is op zondag tussen 17:15 en 18:00 uur. Op 30 mei wordt de GCDC officieel afgesloten met een internationaal i-GAME-congres op de TU/e.

i-GAME
De GCDC 2016 maakt onderdeel uit van het i-GAME project. i-GAME is een internationaal project, gesteund vanuit de Europese Commissie, waarin de volgende stap wordt gezet in de coöperatieve automatisering van voertuigen. Het i-GAME consortium bestaat uit 4 partners: de Nederlandse partijen TNO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), het Spaanse IDIADA en het Zweedse Victoria ICT.

Voor meer informatie zie: www.gcdc.net Klik hier voor de programmering

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.