20.700 ernstig gewonde verkeersslachtoffers in 2014

woensdag 18 november 2015
timer 4 min
Vo
Vorig jaar vielen er 20.700 ernstig gewonde slachtoffers in het verkeer. In 2013 bedroeg dat aantal nog 18.800. Dit meldt minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer. Ook stuurt de minister dit jaar een verkenning van SWOV mee naar de verwachte aantallen doden en ernstig gewonden in 2020 en 2030.Ten slotte meldt de minister welke acties er momenteel worden gevoerd om te komen tot een betere registratie en een risicogestuurde aanpak.

Al sinds 2007 is sprake van een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden, maar in 2012 en 2013 was er een lichte daling van de aantallen, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. De toename lijkt zich na twee jaren van daling weer voort te zetten. Nadere analyses volgen in de Monitor die SWOV eind dit jaar uitbrengt.

Verkenning 2020 en 2030
In de verkenning ‘De verkeersveiligheid in 2020 en 2030; prognose voor de aantallen verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden’ geeft SWOV aan dat het aantal doden met het huidige beleid in 2020 - volgens plan- uit zal komen tussen de 500-510, en in 2030 tussen de 330-470 per jaar. Voor het aantal ernstig verkeersgewonden verwacht SWOV in 2020 tussen de 16.600-17.500 ernstig verkeersgewonden en in 2030 tussen de 14.600-19.200. Het doel van maximaal 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 wordt op basis van deze berekeningen zowel in 2020 als in 2030 niet gehaald.

Doelstelling gezamenlijke overheden
In het Strategisch Plan verkeersveiligheid 2008-2020 formuleerde de minister destijds samen met de decentrale overheden doelstellingen en actieplannen. Vervolgens zijn er 23 extra acties afgesproken in de Beleidsimpuls verkeersveiligheid 2012. Bij een doorrekening van de Beleidsimpuls heeft SWOV ook onderzocht of de doelstelling haalbaar zou zijn wanneer nog meer maatregelen genomen zouden worden (SWOV rapport ‘Opschakelen naar meer verkeersveiligheid).

Risicokaart
Samen met de decentrale overheden heeft de minister vastgesteld dat het nu nog te vroeg is om de doelstellingen los te laten of bij te stellen. Gezamenlijk is geconstateerd dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn om het aantal ernstig verkeersgewonden naar beneden te brengen. Het is nodig dat er een betere verbinding wordt gelegd tussen de risico’s en de maatregelen. Het aantal geregistreerde ongevallen op regionale en lokale weggedeelten is dusdanig laag, dat die minder geschikt zijn als indicatoren voor het beleid. Er is behoefte aan informatie die in kaart brengt waar sprake is van risico’s die kunnen leiden tot ongevallen.

Betere registratie
De minister en overheden zetten nu in op verbetering van data en op onderzoek naar risicogestuurde aanpak als nieuwe basis voor de inzet van maatregelen. Op het gebied van registratie noemt de minister ambulancedata die zij ter beschikking heeft gekregen uit onderzoek van RIVM en SWOV. Deze data zal zij volgend jaar meenemen in de analyses voor het aantal ernstig verkeersgewonden.

STAR
Daarnaast noemt zij STAR (Smart Traffic Accident Reporting). Vanuit dit initiatief is een app in ontwikkeling die het mogelijk maakt om direct na een ongeval (met een auto, fiets of voetganger) gegevens hierover door te geven. Deze app komt begin 2016 beschikbaar.

Spoedeisende hulpdata
Verder is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân is samen met VeiligheidNL een proef van een jaar gestart met de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het ziekenhuis registreert waar, wanneer en onder welke omstandigheden ongevallen op de weg plaatsvinden. Zo wordt in beeldgebracht welke locaties het gevaarlijkst zijn en aangepakt moeten worden.

Risicogestuurde aanpak
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft SWOV opdracht gegeven een instrument te ontwikkelen om proactief de verkeersveiligheid in beeld te brengen en prioriteiten te kunnen stellen. Deze risicogestuurde aanpak werkt met indicatoren die onveilige situaties in beeld brengen en preventieve sturingsmogelijkheden bieden. Dan kan gaan om veiligheid van de infrastructuur maar ook gedrag (snelheid, alcohol). Samen met de overheden ga ik bekijken hoe deze vernieuwde aanpak in gang kan worden gezet en als grondslag kan dienen voor het meer gericht inzetten van maatregelen. Er vinden al ontwikkelingen plaats die aansluiten bij deze risicogestuurde aanpak.

Rijkswaterstaat
Zo ontwikkelt Rijkswaterstaat de Verkeersveiligheidsindicator voor rijkswegen (VIND). Samen met SWOV verkennen enkele provincies hoe ze vanuit de bestaande doelstellingen en data, een vertaalslag naar indicatoren kunnen maken.

ROV’s
In twee provincies zijn pilots uitgevoerd (Gelderland en Noord-Holland). De ROV’s van Fryslân, Gelderland en Zeeland hebben met de provincie Utrecht en SWOV een verkenning gedaan naar de meetbaarheid van een aantal indicatoren.

Amsterdam
De gemeente Amsterdam werkt aan een nieuw meerjarenprogramma verkeersveiligheid, dat in 2016 wordt vastgesteld. Daarbij zet de gemeente in op een preventieve benadering. Er zijn risico indicatoren gemeten voor infrastructuur en gedrag waarvan bekend is dat het kan leiden tot ontstaan van ongevallen.

ANWB
Daarnaast is de ANWB gestart met het vormen van werkgroepen rond verschillende thema’s. De minister zegt toe ervoor te zorgen dat deze initiatieven en de inzet van overheden waar nodig op elkaar worden afgestemd.

De minister stuurt dit jaar een verkenning van SWOV mee naar de verwachte aantallen doden en ernstig gewonden in 2020 en 2030

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.