2013 start met 1 miljoen e-fietsbezitters

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op een e-fiets worden beduidend meer fietskilometers afgelegd. Dit en meer blijkt uit een notitie van het Fietsberaad, waarin de eerste feiten en cijfers  rondom het gebruik en bezit van de elektrische fiets op een rijtje zijn gezet. Het complete rapport verschijnt in het voorjaar van 2013.

De verkoop van elektrische fietsen vertoont al meerdere jaren een sterk stijgende lijn. Het aantal e-fietsbezitters in Nederland staat nu op 800.000 en zal de miljoengrens overschrijden per januari 2013. Hiermee bestaat 5 procent van het totale aantal fietsen uit een fiets met trapondersteuning.

Statistieken

Veel beleidsmakers hebben hoge verwachtingen van de bijdrage door de e-fiets aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden en dorpen. Andere beleidsmakers vrezen voor meer verkeersslachtoffers door de toename van de e-fiets. Tot voor kort ontbrak het aan statistieken om deze verwachtingen te kunnen staven. Het kenniscentrum Fietsberaad heeft met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek gedaan naar het bezit en gebruik van de e-fiets.

Eerste resultaten

Als vooraankondiging op het rapport is een notitie verschenen waaruit blijkt dat met name vrouwen en 60-plussers op dit moment een e-fiets bezitten. Opvallend is ook het relatief hoge e-fietsbezit onder vrouwen van middelbare leeftijd.  Op een e-fiets wordt gemiddeld 31 km per week afgelegd, terwijl dit op een reguliere fiets 18,2 km is. Voor de gewone fiets geldt dat men minder kilometers aflegt naar mate de leeftijd stijgt, terwijl dat bij de e-fiets constant blijft. E-fietsers rijden gemiddeld 18,7 km per uur. Daarbij is een duidelijk onderscheid te zien tussen e-fietsbezitters onder de 60 jaar (19,6 km/uur) en boven de 60 jaar (18,1 km/ uur).

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.