20 procent minder files door Slim Reisbudget

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Als een Slim Reisbudget voor bedrijven wordt ingevoerd, kan dat zorgen voor een afname van zo'n 2 procent autokilometers voor woon-werkverkeer; een daling van de filezwaarte met 20 procent.

Dat blijkt uit het rapport van de werkgeversgroep B50, onderdeel van het Platform Slim Werken Slim Reizen, dat 23 januari is overhandigd aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB) en Lorike Hagdorn (directeur Strategie TNO) boden het rapport namens de werkgevers aan.

Slim Reisbudget
Met een Slim Reisbudget, mobiliteitsbudget, kunnen werkgevers slim reizen stimuleren. In de meest simpele vorm krijgt een werknemer een vast budget, waarmee hij voor het werk kan reizen. Wanneer de werknemer zijn budget minder aanspreekt, door bijvoorbeeld goedkoper te reizen, thuis of dichter bij huis te werken, dan houdt hij geld over. Dit stimuleert de werknemer bewust slim te reizen. Daarnaast kunnen werkgevers via een Slim Reisbudget duurzame mobiliteit bevorderen, door bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding voor reizen per fiets of openbaar vervoer te geven dan aan autokilometers.

Effect
Naar schatting stimuleert invoering van een Slim Reisbudget 6,5 miljoen werknemers om slimmer te reizen. Volgens berekeningen van MuConsult worden door een Slim Reisbudget 1,7 procent minder autokilometers gemaakt binnen woon-werkverkeer. Daarnaast verwacht de B50 dat door het Slim Reisbudget ook een verschuiving optreedt naar goedkopere en duurzamere vervoersvormen dan de auto, zoals openbaar vervoer en fiets. Het budget kan zorgen voor een afname van zo'n 2 procent autokilometers voor woon-werkverkeer. Dit betekent een daling van de filezwaarte met 20 procent.

Fiscale drempel
Werkgevers voeren nog niet of nauwelijks mobiliteitsbudgetten in vanwege een fiscale belemmering. Als een werknemer geld overhoudt van zijn budget, dan moet hij daarover belasting betalen. De fiscus ziet dit momenteel als verkapt loon.

Oplossing: Slim Reisbudget voor bedrijven
Omdat de fiscus mobiliteitsbudgetten als verkapt loon ziet, doen de B50 werkgevers in de rapportage de fiscale suggestie voor een Slim Reisbudget voor bedrijven. Binnen dit bedrijfsbudget kunnen werkgevers naar eigen inzicht mobiliteitsbudgetten inrichten voor hun werknemers. Daarbij blijft het geld voor de fiscus duidelijk geoormerkt voor mobiliteit, in plaats van verkapt loon. Het voorstel sluit aan op het beleid van de staatssecretaris: het is budgetneutraal voor overheid en bedrijfsleven, eenvoudiger en vermindert de administratieve lastendruk.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.