20 Amersfoortse studenten uit de trein op de e-bike

vrijdag 22 mei 2015
timer 2 min

Connexxion, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zetten in het kader van Beter Benutten in een pilot, 20 e-bikes in om studenten te verleiden op de fiets te gaan in plaats van in de overvolle Valleilijn te stappen.

Dit en meer schrijft het ministerie in de Beter Benutten-nieuwsbrief 69. In de studentenpilot met het Amersfoortse Hoornbeeck College wordt een groep van 20 studenten een e-bike in bruikleen gegeven. Gedurende een testperiode van tien weken, wordt getoetst of de e-bike voor deze groep reizigers een goed alternatief kan zijn.

Succesvolle treindienst
De Valleilijn (treindienst tussen Ede-Wageningen, Barneveld en Amersfoort) hoort bij de succesvolste treindiensten in Nederland. Op stiptheid scoort de lijn zelfs het hoogst van het land. Nu loopt de Valleilijn echter het risico slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Er willen zoveel reizigers mee, dat ze in de spits vaak moeten staan.

Scholieren en studenten
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de treinreizigers scholieren en studenten zijn; met het Hoornbeeck College als één van de hofleveranciers. Vol enthousiasme werkt deze mbo-onderwijsinstelling mee aan de pilot.

20 testrijders
Het aantal beschikbare fietsen was snel gevuld. 20 studenten uit Hoevelaken, Barneveld, Lunteren en omgeving meldden zich aan en kregen de e-bike uitgereikt uit de handen van Sjak Arts (provincie Gelderland) en Coen Storm (Manager Rail bij Connexxion).

Beter Benutten Valleilijn
Met de pilot willen Connexxion, de provincie Gelderland en het ministerie van I&M inzicht krijgen in de motieven en weerstanden voor dit vervoersalternatief. Bij een succesvolle proef wordt gekeken hoe hieraan een vervolg wordt gegeven.

De e-bike pilot bij het Hoornbeeck College is onderdeel van het project Beter Benutten Valleilijn. Dit maakt deel uit van het landelijk Beter Benutten-programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor deze pilot is geleend en geleerd van een recent soortgelijk Beter Benutten project van Groningen Bereikbaar.

Bron: nieuwsbrief 69 Beter Benutten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.