19 gemeenten ambiëren titel Fietsstad 2014

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met de inschrijving van 19 gemeenten voor de verkiezing van een 5e Fietsstad in 2014 is een volgende stap gezet in de zoektocht van de Fietsersbond naar de gemeente die het beste is in het wegnemen van hindernissen voor fietsers.

Uit de 19 gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond dit najaar op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, gegevens van de Fietsersbond Routeplanner) vijf gemeenten voor de titel. Hierbij wordt vooral gekeken naar de score op het thema ‘Fietsen zonder hindernissen’.

Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen.

Kandidaatsteden
Zowel grote steden als Den Haag en Eindhoven nemen het op tegen kleine gemeenten als Overbetuwe en Goes. Volgens projectleider Jaap Kamminga van Fietsstad 2014 is dat geen appels met peren vergelijken. ‘Natuurlijk moet je in een grote stad andere problemen oplossen dan in een kleine provincieplaats. Aan de andere kant heeft die grote stad wel weer meer geld en middelen. Maar het gaat erom welke visie er achter steekt. Of een gemeente echt durf heeft om voor goede oplossingen voor fietsers te kiezen. En die oplossingen hoeven echt niet altijd groot te zijn.’

Op de site van de Fietsstadverkiezing staan korte motivaties van de gemeenten. Ook staan er links naar de inzendingen, voor zover die door de deelnemende gemeente zijn gepubliceerd.

 
Auteur: Joske van Lith

19 gemeenten maken werk van obstakelvrije fietsroutes en schrijven zich in voor de titel Fietsstad 2014

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.