17-jarige mag rijbewijs bij wet halen

maandag 14 november 2016
timer 2 min

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, dat jongeren voortaan vanaf hun 17e hun rijbewijs kunnen halen. Wel moeten ze tot hun 18e rijden onder begeleiding van een coach.

Volgens minister Schultz is dit van grote waarde voor jongeren. ‘Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur.

Begeleid rijden

In 2011 werd de tijdelijke regeling met begeleid rijden (2toDrive) van kracht. Uit evaluatie van deze regeling door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek, dat de deelnemende jonge automobilisten het begeleid rijden serieus nemen. Ze doen hiermee alvast veel rijervaring op en leren zo op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan. Inmiddels zijn er ruim 170.000 17-jarigen geslaagd voor hun B-rijbewijs.
 
Op basis van deze positieve ervaringen is besloten om de tijdelijke regeling definitief te maken. Onderliggende wetgeving zal nu verder worden uitgewerkt. Nederland sluit daarmee aan op landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden, waar jonge automobilisten ook onder begeleiding de weg op mogen.
 
De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.