1539 Belgische klassen doen De Grote Verkeerstoets
De deelname dit jaar betekent een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen 1495 klassen uit 1248 basisscholen zich inschreven. De Grote Verkeerstoets is een initiatief van de VSV en krijgt steun van de Vlaamse overheid en Ethias.
25 meerkeuzevragen
Met De Grote Verkeerstoets wil de VSV scholen ondersteunen bij de lessen verkeerseducatie in het basisonderwijs. Aan de hand van realistische foto's en filmpjes beantwoorden de leerlingen 25 meerkeuzevragen verdeeld over vijf thema’s: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels.
KU Leuven
De vragen werden ontwikkeld door de VSV in samenwerking met professor Jan Pauwels van de KU Leuven (Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen), en zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over onder andere risicoherkenning in het verkeer. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.
Ouders
Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat. Leerkrachten kunnen via een online dossier de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren en de hiaten opvullen. Ook ouders krijgen op die manier een beeld van hoever hun kinderen al staan, en aan welke verkeersregels en vaardigheden ze nog bijkomende aandacht moeten besteden.
Stapsgewijs leertraject
De Grote Verkeerstoets maakt deel uit van een stapsgewijs leertraject dat reeds begint in de eerste graad van het de basisschool en dat uitmondt in drie toetsingsmomenten: Het Grote Voetgangersexamen in het vierde leerjaar, De Grote Verkeerstoets in het vijfde leerjaar en Het Grote Fietsexamen in het zesde leerjaar. Vorige week stelde de VSV ook een gelijkaardige toets voor het secundair onderwijs voor. Op die manier vormt De Grote Verkeerstoets een belangrijke schakel in het proces van levenslang leren rond verkeer en mobiliteit.
De grote Verkeerstoets bestaat uit 25 meerkeuzevragen verdeeld over: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels.
Reactie plaatsen •