12.000 vierkante meter erbij: noordkant stationshal Utrecht Centraal geopend

dinsdag 4 augustus 2015
timer 2 min

De noordkant van de stationshal van Utrecht Centraal is geopend. Hiermee heeft het station er 12.000 vierkante meter bijgekregen en is 5/6e deel van de nieuwe OV-terminal in gebruik. Ook de interwijkverbinding tussen het centrum en het Stadskantoor is geopend voor publiek.

Waar de oude stationshal 8000 vierkante meter groot was, beslaat de nieuwe inmiddels een oppervlakte van 21.000 vierkante meter. Met de opening van de noordkant van de hal kunnen reizigers weer in een rechte lijn vanuit de hal naar Hoog Catharijne lopen.

Meer ruimte en licht

De entree aan de Jaarbeurskant komt tegenover de ingang van het Stadskantoor. Aan de buitenkant van de hal verbindt een looproute van 10 meter breed het Jaarbeursplein en de binnenstad.

Door de hoogte van het dak, het materiaalgebruik en de opzet van de hal – ontworpen door BenthemCrouwel Architecten – moeten reizigers meer ruimte krijgen en ervaren. Verder is het de bedoeling dat de golvende vorm van het dak voor extra lichtinval zorgt.

Laatste bouwfase

Tot eind 2015 gaan de winkels in de hal verhuizen en komen er nieuwe voorzieningen bij, onder meer in de vorm van winkels en horecagelegenheden. Verder is er een nieuwe OV-servicewinkel aan de Centrumzijde, waar U-OV en NS informatie bieden over het openbaar vervoer in de regio en het treinverkeer in binnen- en buitenland.

Inmiddels zijn NS en ProRail begonnen aan de laatste bouwfase van de nieuwe stationshal. Het laatste stuk van de oude hal wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Voor reizigers houdt dit in dat de looproutes af en toe nog worden aangepast. De OV-terminal moet eind 2016 klaar zijn, met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter.

 
Auteur: Else Adriaans

Het is de bedoeling dat reizigers meer ruimte krijgen en ervaren in de nieuwe OV-terminal.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.