100 partijen komen tot visie op Duurzame Brandstoffenmix

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft op 30 juni ‘Een duurzame brandstofvisie met LEF' in ontvangst genomen. Deze visie beschrijft hoe Nederland tot een duurzame brandstoffenmix in de mobiliteitsector kan komen.

Volgens deze visie kunnen de klimaatdoelen uit het SER-Energieakkoord alleen worden gehaald met een combinatie van efficiënte vervoersmiddelen en duurzame brandstoffen. Dit betekent  elektriciteit en waterstof waar mogelijk, hernieuwbaar gas en duurzame biobrandstoffen als overbrugging tussen het gebruik van fossiele olie en volledig hernieuwbare energiebronnen.

Klimaatdoelen
Aan deze visie hebben meer dan 100 partijen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, centrale en decentrale overheden en kennisinstellingen gewerkt. In het stuk staat beschreven hoe vervoersmiddelen efficiënter gemaakt kunnen worden en welke duurzame brandstoffen wanneer ingezet moeten worden om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen (CO2 reductie).

Brandstoffenmix
Volgens het SER Energieakkoord mag de mobiliteits- en transportsector in 2030 maximaal 25 megaton CO2 uitstoten. Dit is 17 procent minder dan in 1990. Ook moeten vanaf 2035 alle nieuw verkochte personenauto’s in staat zijn om CO2- emissievrij te rijden. Op lange termijn moet de CO2 uitstoot van de sector met 60 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990.

Eerste opdracht om de doelen te realiseren was dat er voor de zomer van 2014 een gezamenlijke visie zou komen op een duurzame brandstoffenmix in Nederland. De verschillende partijen gaan nu aan de slag met een actieplan. Dit wordt naar verwachting in het najaar aangeboden aan het kabinet.

Op 30 juni is 'Een duurzamen brandstofvisie met LEF' aangeboden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.