100 jaar Utrechts stadsvervoer

woensdag 17 november 2004
timer 2 min

In zes extra ‘GVU-haltes’ in de binnenstad toont de Utrechtse stadsvervoerder GVU tot en met 15 december haar honderdjarige historie in de vorm van verschillende deeltentoonstellingen. In verband met de opening rijdt er op 19 november een antieke paardentram langs de verschillende tentoonstellingshaltes. Met deze actie wil de het GVU de rol van het stadsvervoer benadrukken.

Minder concreet zijn de plannen voor de komende honderd jaar. Het stadsvervoer bereidt zich voor op de eerste aanbesteding van haar concessiegebied. Sinds 1 januari 2004 is het GVU daarvoor volledig verzelfstandigd. De huidige concessie loopt officieel tot 2007 met een waarschijnlijke uitloop tot 2009. Daarna wordt het Utrechtse stadsvervoer voor het eerst openbaar aanbesteed. Tot die tijd wordt nog een deel van het wagenpark vernieuwd, onder meer met extra dubbelgelede (drie geledingen) bussen. Ook komen naar verwachting nog voor 2007 drie HOV-busbanen gereed, naast de huidige snelle busbaan via het centrum naar de universiteitswijk de Uithof. De uitbreiding van de HOV-busbanen betreffen een tweede lijn naar de Uithof ‘om de zuid’ en twee snelle lijnen naar de Vinex-wijk Leidsche Rijn.
De historische tentoonstellingshaltes zijn voor het GVU ingericht door het Utrechtse Confetti dell’Arte. In de loop van 2005 worden de deeltentoonstellingen samengevoegd tot een uitgebreide overzichtstentoonstelling die onder meer in het stadhuis van Utrecht te zien zal zijn.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.