10 actiepunten gepresenteerd in ‘Manifest voor spoor en stad’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Me
Meer lokaal eigenaarschap, een herverdeling van taken tussen stedelijke en spoorpartijen, innovatief procesmanagement en vooral praktijkexperimenten. Dat zijn de ingrediënten uit het 'Manifest voor spoor en stad' dat op 9 februari in Pakhuis de Zwijger werd gepresenteerd.

Het manifest komt voort uit de community Gebiedsontwikkeling Spoor, dat hiermee 10 actiepunten onder de aandacht brengt waarmee Transit Oriented Development, TOD, een stap verder kan komen in Nederland.

Actiepunten
De actiepunten zijn afkomstig uit verschillende wetenschappelijke onderzoeksprojecten, waarbij ook kennis uit het buitenland is betrokken. In de community of reseach and practice GO Spoor zijn de onderzoeksresultaten en ervaringen uit de praktijk uitgewisseld door verschillende experts uit de wereld van wetenschap, beleid, infrastructuur en gebiedsontwikkeling.

De opstellers
De actiepunten zijn gericht aan alle partijen die een bijdrage kunnen leveren aan een betere integratie van ruimte en (OV-)infrastructuur. De opstellers, Edwin van Uum (bureau Noordzuiden) en Jaap Modder (Brainville) lichten toe: 'Het gaat om een verbetering van de ‘quality of life’ in steden. TOD draagt bovendien bij aan de vitaliteit en veerkracht van stad en regio. De opstellers zien goede kansen voor innovatie op zowel de drukke, grote railcorridors in Nederland, evenals bij de middelgrote- en kleine stations. Elk type stationsomgeving en gebied heeft zijn eigen sterke punten die kunnen worden uitgebouwd, aldus de heren.

Experimenteren
‘Twee belangrijke aandachtspunten daarbij zijn dat we de combinatie fiets en trein veel meer ruimte en impulsen moeten geven en dat elk station een eigen identiteit krijgt die past bij de stad. Zo wordt elk station een unieke ontmoetingsplek waar je van alles kunt doen. Hoe je het voor elkaar krijgt, is door met alle lokale 'eigenaren' van die plek samen te werken, zoals onder andere bewoners, winkeliers en reizigers. De taken tussen overheid en spoorpartijen zouden we moeten herverdelen. En vooral moeten we in de praktijk meer gaan experimenteren met aanpakken die ruimte en infra samen op laten trekken in gebiedsontwikkeling.’

 De community GO Spoor is een initiatief van VerDuS (Verbinden van Duurzame Steden), Transumo Footprint en het Innovatieberaad Infrastructuur en Ruimte van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.