Kiezen voor verantwoorde mobiliteit

donderdag 9 november 2023

Foto: Shutterstock

Wat bieden de verkiezingsprogramma's op het gebied van verantwoorde mobiliteit? Het Lab Verantwoorde Mobiliteit zocht het uit. 

De VVD isoleert zich in het (duurzame) mobiliteitsdebat en bereikbaarheid van voorzieningen en diensten wordt een kernthema. Dit en meer blijkt uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste politieke partijen door het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit. 

Uit de analyse zijn meerdere conclusies te trekken. Om te beginnen is congestie en de toename van het aantal files geen politiek thema meer. De meeste partijen lijken in te zien dat het hier gaat om individuele keuzes van mensen (om alleen in je auto de file in te rijden) en van werkgevers en bedrijven (om vooral dinsdag en donderdag te bestempelen als aanwezigheidsdagen en om alles op dezelfde tijd te openen en te sluiten). Alleen de VVD hanteert nog het doorstromingsjargon. 

Goedkoper openbaar vervoer

Daarentegen wordt ‘bereikbaarheid van voorzieningen en activiteiten voor iedereen met alle 
vervoermiddelen’ - in de slipstream van bestaanszekerheid – voor alle partijen een groot thema. Hoe  kun je zonder auto - en dat geldt voor een kwart van onze huishoudens - toch op een redelijke manier alle bestemmingen bereiken? Veel aandacht is er daarom voor (goedkoper) openbaar vervoer én voor normen voor goede bereikbaarheid. Goed nieuws voor de dorpen. 

Klimaatmaatregelen

De VVD houdt - waar andere partijen mobiliteit zien als een mogelijkheid tot ontplooiing - sterk vast van aan de koppeling tussen mobiliteit en economische groei. Dat is goed te zien bij de luchthavens. Schiphol moet eigenlijk mogen groeien, en de VVD is de enige partij die Lelystad Airport nog wil openen. Meer steun krijgt de partij op rechts voor een minder scherp beleid voor het realiseren van de klimaatopgave bij mobiliteit. Deze partijen, maar ook de SP, maken zich vooral druk om de betaalbaarheid van klimaatmaatregelen. Dit in tegenstelling tot de partijen ter linkerzijde, inclusief de ChristenUnie. 

Geen meerderheid voor rekeningrijden

Interessant is dat er geen meerderheid lijkt te zijn voor rekeningrijden. Vijf partijen wijzen 
rekeningrijden gewoon af: de SP, de BBB, NSC, de PVV en het CDA. De VVD en de SGP zijn voor de  meest eenvoudige vorm (die nauwelijks zal werken) en de overige partijen zijn voor de stevige vorm van rekeningrijden, met differentiatie naar tijd en plaats. 

Lees hier meer (LVM)

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief