Zorg voor de aarde: denk vóór in plaats van ná

woensdag 12 april 2017 Erna Jansen 52x gelezen

Een energieprobleem? Onzin! Er is meer dan voldoende zon en wind op aarde. Maar we moeten met meer zorg met de wereld omgaan, is de boodschap van de visionaire architect Thomas Rau tijdens het Mobility Matters congres dat de gemeente Rotterdam organiseerde op 11 april.

Architect en visionair Thomas Rau sprak op het Mobility Matters congres in Rotterdam.

Architect en visionair Thomas Rau sprak op het Mobility Matters congres in Rotterdam.

Wij ervaren de eindigheid van een grondstof in een gesloten systeem als probleem, stelt Rau. "We maken lampen met een maximaal aantal branduren, zodat we wel nieuwe moeten kopen. En we kopen een nieuwe mobiel, zodra er een nieuwer model op de markt is. Zo wordt een business in stand gehouden.”

 

Als we dat tegen het licht van de circulaire economie houden, kleuren de wangen rood van schaamte. De problemen die we ervaren hebben we zelf gecreëerd, zegt de architect en visionair Rau. Het voorbeeld van ons energieprobleem is beeldend. Zijn boodschap is helder: we zijn te gast op aarde en moeten met zorg omgaan met alle bronnen die eindig zijn.

 

“Zorg ervoor dat alles dat eindig is, oneindig gebruikt kan worden.” Dan praten we niet meer over een climate-change, maar over een mind-change. En dus moeten we vóórdenken (eerst denken en dan doen). Want als je nádenkt ben je te laat.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.