Zonnepanelen als kunstobject in Nederlands landschap

woensdag 25 oktober 2017 Guus Puylaert 0 reacties 40x gelezen

Zonnepanelen moeten niet puur functioneel, maar ook als kunstzinnige uitdrukkingen benaderd worden. Dat zegt Walter Hood, creatief directeur bij Hood Design Studio in Oakland en professor aan de universiteit van Californië. Op woensdag 8 november is hij keynote speaker tijdens Nederlands grootste zonne-energiecongres de Sunday 2017.

Het project'Solar Strand op de universiteit van Buffalo

Het project'Solar Strand op de universiteit van Buffalo

Dat mensen links en rechts bezwaar maken tegen het verrijzen van zonnepanelen in het landschap, is volgens Hood niet per definitie een slechte zaak. “Het is belangrijk dat burgers de energie-infrastructuur zien en ervaren. Dit vestigt de aandacht op de integratie van zonne-energie in ons dagelijks leven en kan burgers zodoende overtuigen om ook zelf voor zonnepanelen te kiezen.”

 

“Wat dat betreft kunnen zonnepanelen naar mijn idee ook als kunstzinnige uitdrukkingen terugkomen in het landschap. Bijvoorbeeld als zelfstandige kunstobjecten. Anderzijds kunnen en moeten ze ook geïntegreerd worden in materiële componenten en objecten zoals gevels en daken van gebouwen.”

 

Iconische projecten 

Nederland zou er volgens Hood goed aan doen om iconische projecten met zonnepanelen te realiseren, nu de eerste publieke discussie begint te ontstaan. “Openbare ontevredenheid kan voortvloeien uit de functionele benadering waarmee zonnepanelen in het landschap geplaatst worden. Als we nadenken over hun esthetiek, hun context en hoe we pedagogische expressies kunnen creëren, kunnen ze echter krachtige elementen worden die de energietransitie versnellen."

 

Zonnestrand 

Een voorbeeld van een project waar zonnepanelen de functie vervullen zoals Hood die voor ogen heeft, is het Amerikaanse project Solar Strand. “Ons ontwerp voor het zonnepark van 1,1 megawattpiek – goed voor 5.000 zonnepanelen – is gebouwd op de campus van de universiteit van Buffalo. Het is het toonbeeld van hoe zonnepanelen en een mooi landschap hand in hand kunnen gaan. Het ‘zonnestrand’ symboliseert een dna.”

 

“Het zonnestrand nodigt het publiek uit om met de structuur te communiceren. Wandelroutes langs en tussen de zonnepanelen zorgen ervoor dat de bezoekers op de campus worden begroet door de zonnepanelen. Solar Strand vervult al met al tegelijkertijd 3 functies: het is energie-infrastructuur die zonne-energie produceert, het is een ontluikend landschap voor het huisvesten van een divers scala aan flora en flauna en het is ten slotte voor studenten van de universiteit een klaslokaal over de energietransitie.”

 

Plenair programma en parallelsessies

Walter Hood is in het middagprogramma van de Sunday 2017 de keynote speaker. De Sunday is al jaren dé plek waar het gehele Nederlandse zonne-energienetwerk elkaar treft en is uitgegroeid tot het grootste congres in zijn soort. Naast een plenair programma zijn er gedurende de dag diverse parallelsessies. Meer informatie over deze parallelsessies vindt men hier zodat eenieder zijn eigen programma kan samenstellen. Alle sprekers en het volledige programma zijn via de website raadplegen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.