Zoetermeer gaat van start met Smart Parking

zondag 7 juli 2013 0 reacties 389x gelezen

Automobilisten worden binnenkort in de binnenstad van Zoetermeer snel en eenvoudig naar een vrije parkeerplek geleid. Actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen wordt gekoppeld met elektronische informatieborden langs de wegen naar het centrum van de stad.

In de Zoetermeerse parkeervakken worden de draadloze parkeersensoren aangelegd (Foto: Vialis)

In de Zoetermeerse parkeervakken worden de draadloze parkeersensoren aangelegd (Foto: Vialis)

Wethouder Haring gaf op 5 juli het startsein van de realisatie. Draadloze sensoren brengen straks real-time het aantal vrije én bezette parkeerplekken in kaart op een aantal parkeerlocaties in Zoetermeer.

 

Openbare parkeerdata
De gemeente Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die gehoor geeft aan de wens van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om parkeerdata beschikbaar te stellen. Hierdoor kan een vrije parkeerplek sneller gevonden worden zodat de CO2-uitstoot vermindert en stadscentra aantrekkelijker worden voor automobilisten.

 

Vrije parkeerplekken
Volgens planning is het systeem medio oktober operationeel. Zodra het systeem in werking is gesteld communiceert zij met het verkeersmanagementsysteem van de gemeente Zoetermeer. Automobilisten worden dan via digitale informatieborden langs de toegangswegen geïnformeerd over waar de vrije parkeerplekken zich bevinden.

 

Betere benutting parkeerfaciliteiten
Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat dit systeem een positief effect heeft  op de doorstroom van het verkeer en de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De verwachting is dan ook dat het winkelend publiek in de toekomst Zoetermeer makkelijker weet te vinden. Ook worden zo de reeds beschikbare parkeerfaciliteiten beter benut.

 

Apps en navigatiesystemen
Op den duur komt de parkeerdata ook beschikbaar via een app voor smartphones en navigatiesystemen in voertuigen.

 

Samenwerkende partijen
De realisatie van Smart Parking in Zoetermeer op de Pilatusdam, Tempel, Delftsewallen, CKC en Osijlaan is mogelijk door een samenwerking van Vialis met Nedap-AVI. 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.