Benut potentieel lopen en fietsen

vrijdag 26 oktober 2018 Ymkje de Boer, NWO 0 reacties 57x gelezen

Als gemeenten lopen en fietsen willen stimuleren, moet de infrastructuur daar zowel fysiek als sociaal op worden aangepast. Om het echt goed te doen, moet je rekening houden met verschillen in onder meer behoeften, voorkeuren en ervaringen tussen individuen en sociale groepen. 

Virtuele fietsomgeving op de Innovation Expo van 2016

Virtuele fietsomgeving op de Innovation Expo van 2016 (Copyright: DePICT. )

Het internationale onderzoeksproject DePICT, Designing and Policy Implementation for encouraging Cycling and walking Trips, brengt in beeld welke kenmerken van stedelijke omgevingen, lokale gemeenschappen en governance invloed hebben op lopen en fietsen. En hoe lopen en fietsen geoptimaliseerd kunnen worden om tot een duurzame stedelijke mobiliteit voor iedereen te komen. 

 

Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in Brazilië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, drie landen die zich onderscheiden in loop- en fietsgewoonten, samenhangend met economische, sociale, politieke en culturele factoren. Het onderzoeksteam is dan ook helemaal internationaal. Het Nederlandse team bestaat uit vier onderzoekers aan de Universiteit Utrecht en één aan de NHTV Breda. 

 

Voorkeuren fietsers en wandelaars 

Dick Ettema, hoogleraar Urban Accessibility and Social Inclusion aan de Universiteit Utrecht: "DePICT beslaat drie onderwerpen. Het eerste gaat over de vraag hoe voetgangers en fietsers hun loop- en fietsomgeving ervaren en welke voorkeuren ze hebben. We gebruiken een nieuwe 3D immersive simulatietechnologie Oculus Rift, bekend uit virtual realitygames, om informatie te verzamelen over de voorkeuren voor verschillende loop- en fietsomgevingen in Nederland en Brazilië." Het Nederlandse deel van DePICT richt zich vooral op dit deelproject. Ettema: "We hebben verschillende workshops georganiseerd en op de Innovation Expo van 2016 gestaan met onze virtuele fietsomgeving." 

 

Rol van lokale bewonersgroepen 

Het tweede thema gaat over infrastructuur, waaronder we ook elementen als fietsreparatieplekken, informatie en zebrapaden verstaan. Ettema: "Infra is niet alleen een zaak van de gemeente, maar kan ook tot stand komen door groepen binnen lokale gemeenschappen. Onze buitenlandse collega’s onderzoeken wie precies die betrokkenen zijn en hoe innovaties vanuit bewonersgroepen in de praktijk werken. Ze willen ook kijken of dit een meer inclusieve en rechtvaardige mobiliteit voor iedereen oplevert. We doen dit onderzoek in Londen en São Paulo." 

 

Fietsvriendelijke infra 

Het derde thema draait om het inrichten van een meer fietsvriendelijke infrastructuur. "In sommige steden lukt het maar niet om fietsen te stimuleren. Fietsers kunnen de infrastructuur niet handig vinden of hebben bijvoorbeeld te veel last van lawaai en stress. Dat laatste meten we door vrijwilligers uit te rusten met hartslagmeters, geluidssensoren en een stress-sensor op de huid waarmee we temperatuur en zweet kunnen meten. In Nederland hebben we afgelopen voorjaar en zomer dit soort metingen verricht in Amsterdam, Houten en Groningen.

 

Onze collega’s zijn nu begonnen met de analyse van de gegevens. De hypothese is dat hoe veiliger de fietsinfra, hoe meer de fietsers beschermd worden en hoe minder hun stress zal zijn. Op vrijliggende fietspaden zouden fietsers dan minder stress ervaren dan op een fietsstrook. In totaal reden 72 vrijwilligers een vooraf bepaalde route van ongeveer 6 kilometer over verschillende soorten wegen en fietspaden. We hebben per stad en route al kunnen inventariseren waar de grootste stress op de routes worden ervaren. De analyses zetten we de komende tijd voort." 

 

Het DEPICT-project wordt gefinancierd door de Britse Economic and Social Research Council (ESRC), de São Paulo Research Foundation (Fundacião de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo, FAPESP) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Meer informatie op www.depictmobilis.org 

 

 

 

  

 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Wetenschapsnotities

In diverse NWO-progamma's worden academische onderzoeksgroepen uitgedaagd hun visie te geven op wat nodig is voor duurzame bereikbaarheid van de Randstad. Zij vertalen hun bevindingen in praktische notities. Een overzicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.