Werken ‘Longen van de Stad’ wel of niet?

donderdag 20 september 2018 Guus Puylaert 0 reacties 250x gelezen

De gemeente Weert heeft zes parkeergarages voorzien van fijnstoffilters, op basis van onderzoek van de TU Eindhoven. Q-Park leverde kritiek en kwam met TNO-onderzoek waaruit blijkt dat er ‘geen meetbaar effect’ is. TU/e-onderzoeker Bert Blocken reageert pas weer als zijn resultaten zijn gepubliceerd. Wat is er precies aan de hand?

In mei 2017 presenteerde de gemeente Weert een Kadernota, waarin werd aangekondigd dat zes parkeergarages voor 2021 zouden worden voorzien van fijnstoffilters. “We hebben in totaal twaalf filters geplaatst in de zes openbare garages”, vertelt woordvoerder Frank Speet.

Effectenonderzoek
De installatie van fijnstoffilters werd op 28 augustus 2018 afgerond in de Centrumparkeergarage. En zo voltooide Weert het project ‘Longen van de Stad’ sneller dan verwacht. “We hebben dit gedaan op basis van een proef in de parkeergarage Stadhuisplein in Eindhoven”, aldus Speet. Uit effectenonderzoek bleek dat de concentratie fijnstof in de garage met 53 procent gereduceerd wordt en in de directe omgeving met 43 procent.

Bij die proef waren meerdere partijen betrokken, waaronder de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en Q-Park, de beheerder van parkeergarage Stadhuisplein. De parkeerbeheerder verzette zich fel tegen de komst van de luchtzuiveringsinstallaties. Via een gang naar de rechter dwong de gemeente Eindhoven af dat Q-Park toch mee zou werken aan de proef.

Aanvullend TU/e-onderzoek
Hoogleraar Bert Blocken, die de proef begeleidde en de resultaten nog zal publiceren, kreeg ondertussen stevige kritiek te verduren van Q-Park, die hij pareerde in het Eindhovens Dagblad. Volgens de parkeerbeheerder voldoen de garages gewoon aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO, zijn er grotere vervuilers die aangepakt kunnen worden en is de luchtzuiveringsapparatuur erg duur.

Intussen wil de hoogleraar niet meer in de media reageren, laat Ivo Jongsma namens de TU/e weten. “Hij wil eerst zijn onderzoek publiceren, dat is nog niet gebeurd.” Waarschijnlijk wordt het onderzoek begin volgend jaar gepubliceerd.

TNO-onderzoek
En het rapport van TNO, waar Q-Park in juni mee op de proppen kwam? “Dat hebben we geschreven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat”, vertelt TNO-woordvoerder Kees Nanninga. In het rapport werd de pilot in de parkeergarage Stadhuisplein als een van de 104 landelijke maatregelen onderzocht. In verband met de kampioenshuldiging van PSV is de pilotfase voor het einde van het project onderbroken en daarom zijn de resultaten niet meetbaar, schrijft TNO.

Op zijn beurt zegt Nanninga pas te kunnen reageren op de situatie in Eindhoven na publicatie van het onderzoek van Blocken.

Weert wacht niet af
En in Weert? Daar bezit de parkeerbeheerder ook één parkeergarage. En daar zullen vooralsnog geen luchtzuiveringsinstallaties komen, lijkt het. “Maar de zes openbare garages zijn van de gemeente”, stelt woordvoerder Frank Speet. “En toen wij besloten met de ombouw van de gemeentelijke garages te starten, waren de onderzoeksresultaten van TNO nog niet bekend.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.