Weginspecteurs Rijkswaterstaat nu officieel hulpverleners

vrijdag 1 september 2017 Guus Puylaert 54x gelezen

Per 1 september is Rijkswaterstaat aangewezen als officiële hulpverleningsdienst. Daardoor mag de dienst voortaan rijden met blauw zwaailicht en sirenes, net zoals politie, ambulance en brandweer. Uit proeven blijkt dat de inspecteurs daardoor twintig procent eerder ter plekke zijn bij wegincidenten.

In de afgelopen twee jaar werden proeven uitgevoerd met auto’s van Rijkswaterstaat in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen. Daarbij mochten 24 weginspecteurs blauw zwaailicht en sirenes gebruiken, na het volgen van een speciale opleiding. Uit de proef bleek dat zij twintig procent sneller ter plekke zijn bij wegincidenten.

Omdat incidenten op deze manier eerder worden veiliggesteld en afgehandeld, verbetert de verkeersveiligheid aanzienlijk. Dat zorgt voor een betere doorstroming en verlaging van de filekosten.

Momenteel zijn 55 weginspecteurs opgeleid om met blauw zwaailicht en sirene te mogen rijden. Op termijn worden alle 260 weginspecteurs en 40 Officieren van Dienst hiervoor opgeleid.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.