VVN wijst jongeren op gevaar smartphone

woensdag 25 januari 2017 Guus Puylaert 0 reacties 170x gelezen

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt de oorzaak van 1 op de 5 fietsongevallen waar jongeren bij betrokken zijn, bij het gebruik van de smartphone. Daarom introduceert VVN het lespakket ‘Op de fiets? Even niet’ voor groep 7 en 8, om kinderen op de risico’s van smartphonegebruik te wijzen.

Bijna elke jongere tussen de 12 en 18 jaar beschikt over een smartphone met internetbundel, waarvan 77% zegt hiervan tijdens het fietsen gebruik te maken. Volgens Veilig Verkeer Nederland is hierdoor de afgelopen jaren een hele nieuwe categorie verkeersongevallen ontstaan. Want tijdens het gebruik van de telefoon fiets je langzamer, slinger je meer en zie je vaker wat over het hoofd.

Bewustmaken
Volgens VVN-directeur Felix Cohen is het “een wonder dat er nog niet veel eer slachtoffers vallen als gevolg van afleiding door de smartphone”. Daarom is het volgens hem belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk bewust te maken van de risico’s.

NOT Innovatie Award
De introductie van het lespakket ‘Op de fiets? Even niets’ valt samen met het winnen van de NOT Innovatie Award. Deze prijs won VVN omdat zij kinderen weet te motiveren voor het vak verkeer. In het lespakket worden kinderen uitgedaagd zelf na te denken over hun gedrag in het verkeer. Met korte oefeningen ervaren ze wat het effect is van twee dingen tegelijkertijd doen. Ze bedenken argumenten om fietsen zónder mobieltje te promoten en vullen met de hele klas een afsprakenposter in over veilig fietsgedrag.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.