Breedte parkeervakken (VK 1/2012 )

woensdag 1 februari 2012 9 reacties 30829x gelezen

In deze rubriek behandelen we vragen van weggebruikers over verkeerskundige situaties. We leggen deze vraag voor aan W.M. van Vlierden, voorzitter van de normcommissie 351041 NEN 2443, maar zijn benieuwd of u dit probleem in uw gemeente tegen bent gekomen en hoe u dit zou oplossen. Reageer!

Foto: B. van Eerd

Foto: B. van Eerd

Vraag:  de heer B. van Eerd, Voorschoten

Regelmatig word ik geconfronteerd met kleine beschadigingen aan de auto na het parkeren in een parkeervak. Er zullen wel wettelijke regels zijn voor de breedte van de vakken, maar is het in de praktijk inmiddels niet zo dat de meeste vakken te klein zijn om in- en uit te kunnen stappen zonder dat de portieren de auto's aan weerszijde raken? Hoe wordt hiermee omgegaan in richtlijnen van dergelijke parkeervakken?  

 

Antwoord: de heer  W.M. van Vlierden, voorzitter van de normcommissie 351041 NEN 2443

Deze vraag leeft evenzeer bij beheerders, exploitanten, eigenaren en dus ook bij ontwerpers van parkeervoorzieningen. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor afmetingen van parkeervakken, maar wel brochures en normen die als maatgevend gelden. VEXPAN het platform voor parkeren in Nederland, werkt nauw samen met het CROW en NEN aan het accuraat houden en zonodig herzien van parkeerbrochures en -normen. Zo geeft de NEN 2443 bijvoorbeeld afmetingen voor het 'parkeren en stallen van personenauto's op terreinen en in garages'. Uitgangspunt hiervoor is een zogenoemd normvoertuig. In de periode 1978 tot 2010 (zie tabel) zijn de afmetingen van dit normvoertuig toegenomen met 30 centimeter lengte, 8 centimeter breedte en 23 centimeter extra draaicirkel. Daarnaast zijn de lengte en de dikte van autoportieren toegenomen als gevolg van veiligheidseisen en comfort bij het in- en uitstappen. Deze wijzigingen hebben geresulteerd in een herziene versie van de NEN 2443, die dit jaar wordt gepubliceerd. Hierin is onder meer een minimale parkeervakbreedte van 2,40 meter en een voorkeur voor 2,50 meter opgenomen. 

 

Klik hier voor de tabel


Reacties

Reacties

Martin 17/10/2019 19:12

Is er een Crow norm voor de lengte van een parkeervak ?

Joop mans 16/10/2018 18:39

Mag een goot mee gerekend worden bij een te kort parkeervak in een 30 km gebied? Bij haaks parkeren en ook bij paralel parkeren?

Koen Van der Perre 05/03/2015 22:54

De gemeente Sluis wil in mijn straat parkeervakken maken waarvan er een aantal de internationale verkeerswegwetgeving (verplichte draaicirkelafstand tot uitritten) straal negeren. Wat kan ik hiertegen ondernemen ?

Karel Martens 21/10/2014 22:30

Beste Frank de Jong,
In welke publicatie van CROW zijn kengetallen voor de maatvoering van parkeerplaatsen op de openbare weg opgenomen?
Bij voorbaat dank voor de reactie.
Gr
Karel Martens

Karel Keus 26/08/2014 23:26

Het probleem van de heer B van Eerd heb ik dus ook. Wij hebben exact de zelfde parkeer "vakken" bij ons voor de deur in Naaldwijk. Er staat een Amerikaanse pick-up in een vak. Die past natuuuuurlijk niet. Ik zet mijn auto er naast. Dus sta ik ook niet " in het vak". Toen stonden er ineens 2 agenten voor de deur. Iemand had geklaagd. Die kon zijn auto er bij het volgende vak natuurlijk niet meer tussen proppen.Zoeken ze ff de eigenaar op. Die Amerikaan was al weg.Die kan er niets aan doen dat die vakken gemaakt zijn voor een Fiat 500 van 1956. VRAAG : waar staat in de wet dat dat die brede auto daar niet mag parkeren. Mogen ze je bekeuren ?
Ben benieuwd meneer de Jong.
Ik heb mijn auto maar even verzet, maar dit gebeurd zoooo vaak....dus kan je de hele dag zeker naar buiten hollen om je auto goed te zetten ? Zal toch niet.
Denk dat de ontwerpers en beleidsmedewerkers van alle gemeenten maar eens gezamenlijk naar Hans Anders moeten gaan.En ik ga afvallen tot ik +/- 30 kg weeg dan kan ik er makkelijk uit.

peter 31/05/2014 21:24

Mag een Opel Movano met verlengde open laadbak van totaal 2,40 meter in een woonwijk in een parkeervak voor de deur staan? Het steekt zowel over de weg als over de stoep uit.

Henk Scheffer 27/08/2012 12:20

DE ruimte tusen van parkeerplaatsen en bestemmingstoegangen, bijv. voordeuren, dient minimaal zoveel te zijn dat een elektrisch rolstoel kan passeren en een mensen het voertuig kan indraaien.

Michiel 02/03/2012 10:00

Als de parkeerplaatsen verbreed worden, neemt de parkeercapaciteit af. En dan gaan er ook weer mensen klagen. Het is dus kiezen tussen twee kwaaden.

Frank de Jong 08/02/2012 08:29

De NEN 2443 is bedoeld voor parkeergarages en parkeerterreinen. Voor parkeerplaatsen op en langs de voor het openbaar verkeer openstaande wegen maken wegbeheerders doorgaans gebruik van de richtlijnen van het CROW. Daar waar in de ASVV 1996 de minimale breedte van 2,25 m1 werd gegeven voor parkeerhavens voor haaks parkeren is deze breedte bij de herziening (ASVV 2004) 2,30 m1 geworden.
Voor wegbeheerders is het echter niet doenlijk om in praktijk met het toenemende autobezit en -gebruik in de stedelijke omgeving de breedte van in het verleden aangelegde parkeerplaatsen aan te passen. Ook zal bijna altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen het realiseren van een gewenste maximale hoeveelheid parkeerplaatsen versus gewenste (minimale) maatvoering.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.