Voorwoord: Verkeersveiligheid en infra: en-en (VK4/2016)

vrijdag 26 augustus 2016 48x gelezen

Een pijnlijk voorval dicht bij huis. Voorafgaand aan het fotograferen van Wegdromer Hans ter Barge, bewonderde de Verkeerskunde-fotograaf het indrukwekkende ontwerp van station Arnhem CS. Dat kwam hem op een onverwachte val (languit) te staan, vanwege een ‘onzichtbare’ stoeprand.

 

Ten Barge was overigens blij met de tip van deze ‘kleine misser’ in de infra. Dit verhaal herinnerde me aan een pijnlijke val die ik twee jaar geleden met de fiets maakte, vanwege een even niet opgemerkt, spekglad asfalt sluisafwaarts ( eerste nachtvorst) waarop ik al vaart makend, moest afremmen om onderaan rechtsaf te slaan. De sluishuisbewoonster rende na de klap naar me toe met de ongeruststellende mededeling dat ik al de derde was die ochtend. De voorgaande gewonden kwamen bij haar in huis op verhaal.

 

Klein leed, waar overigens ook de gemeente Zwolle geïnteresseerd op reageerde. De oplossing zo dachten de Zwolse verkeerskundige en ik zou hier misschien een te leveren zak zout zijn met de vraag aan de sluiswachters om te strooien bij nachtvorst.

 

Nog denkend aan het ‘Beter Benuttenpotje’ waaruit Zwolle lokale ‘slimme bereikbaarheidsideeën’ meefinanciert (dossier VK3/2016), vraag ik me af, of een ‘verkeersveiligheidspotje’, niet ook een goede investering zou kunnen zijn om veel ‘klein leed’ te voorkomen. Een kleine vergoeding uit zo’n potje zou misschien een duurzame stimulans zijn voor brug- en sluishuisbewoners om bij nachtvorst te strooien.

 

Is daarmee de infra beter ‘veiliggesteld’? Het is natuurlijk en/en. Lees maar eens in dit dossier wat de samenleving te wachten staat als het gaat om vervanging van de infrastructuur. Maar zou ook daar niet - naast een enorme, noodzakelijke investeringspot - een ‘potje’ voor goede, ideeën zinvol zijn?

 

Ik gooi het bij dezen maar in de groep…

 

Nettie Bakker,
hoofdredacteur
Nettie@verkeerskunde.nl

Voorwoord Nettie Bakker


Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde
E nettie@verkeerskunde.nl
T 038-4606 394
M 06-510 70 112

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.