Voorwoord: Ervanlangs (VK 6/2014)

donderdag 6 november 2014 98x gelezen

In deze Verkeerskunde nogal wat kritiek. Kengetallen van het CROW overschatten of onderschatten de werkelijkheid. We blijven maar opdrachten verlenen voor studie en pilots naar duurzaamheid en vergeten aan de slag te gaan met wat gisteren al mogelijk was. Ook hebben verkeerskundigen veel te weinig kennis van openbaar vervoer. Daarom lopen er in het concessiecircuit juristen en bedrijfskundigen rond, sleutelen technici aan systemen en is de ov-reiziger op menig megalomaan ov-knooppunt een verloren voetganger.

 

Veel valt te leren uit het dossier verkeer en ruimte. Niet alleen de omvang en impact van onnodige problemen, maar ook de simpelheid van verbeteringen en preventie. Waar het bijvoorbeeld in zit? Afstemming en communicatie: met alle belanghebbenden vroegtijdig aan tafel, weten van elkaars bestaan, respect tonen voor elkaars kunde, samen inventariseren wat het probleem is en wat de oplossingen moeten zijn. Maar zover zijn we nog lang niet. Mag ik een klein voorbeeld geven?

 

Sinds Verkeerskunde en ik verhuisd zijn naar Zwolle, begint mijn werkdag met een groots natuurmoment: volop genietend fiets ik over de Overijsselse Vecht en buig halverwege brugafwaarts een al aardig ingereden olifantenpaadje op om met een –natuurlijk!- perfecte boogstraal dijkopwaarts al snel de rivier weer te zien. Ook verderop, waar ‘het land’ de Zwolse stadsrand kruist, ligt zo’n ‘wenslaantje’ als lonkend alternatief voor een, inderdaad, alleen door een konijn te nemen kruising van twee fietspaden. Bij iedere natuurlijk gevormde ‘desirelane’, denk ik: ‘tja….verkeerskundigen’. Maar sinds de productie van het dossier verkeer en ruimte weet ik nog een schuldige te duiden: de afdeling groen van de gemeente Zwolle. Zij hebben nog nooit een verkeerskundige gesproken, want hoe anders kan het bestaan dat ik brugafwaarts inrijd op een dampende bult gerooid oevergewas, midden op mijn wenspaadje?

 

Toch zal het allemaal beter gaan: het vakgebied neemt zichzelf onder de loep en dat maakt allicht de weg vrij voor nog ongekende verkeer- en ruimtewinsten die zomaar voor het grijpen liggen.

Voorwoord Nettie Bakker


Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde
E nettie@verkeerskunde.nl
T 038-4606 394
M 06-510 70 112

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.