Voorlopig Ontwerp parkeergarage Jaarbeursplein

donderdag 27 juni 2013 redactie 0 reacties 228x gelezen

Het college van de gemeente Utrecht heeft het voorlopig ontwerp (VO) voor het Jaarbeursplein en de onderliggende parkeergarage vastgesteld. Dit ontwerp is opgesteld door Witteveen+Bos, Zwarts & Jansma Architecten  en OKRA.

De positie van de kolommen maakt het in de toekomst mogelijk om de parkeervakbreedte aan te passen

De positie van de kolommen maakt het in de toekomst mogelijk om de parkeervakbreedte aan te passen

In het VO zijn de functies transfer ( parkeergarage) en verblijf (plein) geïntegreerd om te zorgen voor een levendige en sociaal veilige plek. Parkeergarage en plein zullen op deze manier moeten samen als een motor werken voor verdere vastgoedontwikkeling in het Jaarbeursdistrict.

 

Het plein wordt geschikt voor grote evenementen en voor grote stromen voetgangers van en naar het station en de Jaarbeurs. Het concept van het plein is desondanks gericht op de menselijke maat. Met de bouw van een nieuwe fietsenstalling onder Stationsplein West, een nieuw busstation en een zogenaamde 'knip' in de Croeselaan ontstaat een forse stedelijke verblijfsruimte.

 

Licht en veiligheid

De parkeergarage bestaat uit drie boven elkaar gelegen eenvoudige eenrichtingscircuits, die op alle niveaus dezelfde eenduidige routering hebben. De veiligheid van voetgangers staat voorop, met speciale aandacht voor de twee centraal gelegen voetganger entrees. De hoofdentree aan de Jaarbeurszijde heeft een grote vide ten behoeve van het daglicht. De wanden van het trappenhuis zijn van glas, waardoor de bezoeker die de parkeergarage verlaat, meteen licht en lucht ziet en zich daardoor snel kan oriënteren.

 

Het plafond is volledig vlak doordat constructieve balken, luchtkanalen en kabels voor verlichting en dergelijke weggewerkt zijn. Hierdoor wordt de aandacht van de bezoeker niet afgeleid en gaat de aandacht volledig naar die elementen in de parkeergarage waar het daadwerkelijk om gaat.

 

Vastgoedontwikkeling Jaarbeursplein
Het integraal VO voor het Jaarbeursplein en de onderliggende parkeergarage wordt verder uitgewerkt op het moment dat er meer duidelijkheid is over het vastgoed dat ontwikkeld wordt rondom het Jaarbeursplein.

 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

















 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.