Vlaamse partij wil fors meer alcoholcontroles

vrijdag 2 maart 2018 Pieter Steenbergen 0 reacties 49x gelezen

De Vlaamse partij Groen wil het aantal alcoholcontroles fors opdrijven, naar 1,4 miljoen per jaar. Dit schrijft De Morgen. Met 700 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar ligt de kans om in België te sterven in het verkeer twee zo hoog als in Nederland.

Tijdens die controles moet er automatisch gekeken worden of de verzekering en autokeuring van de bestuurder in orde zijn. Dagelijks worden 80 chauffeurs betrapt op rijden met een onverzekerde wagen. Ook het aantal snelheidscontroles moet van Groen omhoog en auto's moeten voortaan 'langs voor' geflitst worden, in plaats van 'langs achter'. "Met infraroodtechnologie kan dit perfect zonder de bestuurder te verblinden", zegt Kamerlid Stefaan van Hecke in de Belgische krant.

 

Gezichtsherkenning

Van de voorkant flitsen geeft de mogelijkheid om gezichtsherkenning toe te passen. Van Hecke: "Meteen is duidelijk of de chauffeur een gordel droeg of aan het bellen was. Dat kan allemaal meespelen voor de zwaarte van de straf." Voor de privacycommissie is dit volgens hem geen probleem. Wel is er een wetswijziging nodig.

 

Verklikkers

Groen wil een einde maken aan verklikkers, die mensen van die controles op de hoogte brengen en hard optreden tegen wie vlucht voor de politie. Al wil de partij dat vooral voorkomen. Vlucht iemand toch, dan moet het proces sneller verlopen en moeten de straffen beter uitgevoerd worden. "Er zou in de rijopleiding meer aandacht moeten zijn voor gedrag in het verkeer", vindt Van Hecke. 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.