Uniek in Ede: fietsen over zonnepanelen

vrijdag 31 maart 2017 Guus Puylaert 65x gelezen

In gemeente Ede krijgt ‘groen fietsen’ een nieuwe impuls. Naast het duurzaam verwarmde Thermopath, krijg gemeente Ede nu ook een Solarpath. De zonne-energiepanelen en het prefab betonnen basiselement vormen samen één geheel. "Het is een betaalbare oplossing om fietspaden vorst en sneeuwvrij te houden", aldus Job van Roekel van Easypath. "Ik ben dit nog nergens ter wereld tegen gekomen."
De zonnepanelen in Ede zijn ruw gemaakt, waardoor het de fietsveiligheid hoog in het vaandel blijft.

De zonnepanelen in Ede zijn ruw gemaakt, waardoor het de fietsveiligheid hoog in het vaandel blijft.

De zonnepanelen onder het fietspad verzamelen energie, om ’s winters het pompsysteem van het Thermopath aan te kunnen drijven. Dit wordt aangevuld met het ondergrondse warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Hierdoor blijft het totale fietspad in de winter sneeuw- en ijsvrij.

 

Verkeersveiligheid

Bij het Solarpath hebben de zonnepanelen een ruwe oppervlaktestructuur, in tegenstelling tot de meeste zonnepanelen. Daardoor is het veilig voor de verkeersdeelnemer om hier overheen te fietsen.

 

Leerproject

Het project waarbij het fietspad wordt voorzien van zonnepanelen wordt uitgevoerd door technische studenten van het ROC A12. Evenals het Thermopath wordt dit fietspad een leerproject voor de mbo-studenten. Het Solarpath wordt geproduceerd door het bedrijf Easypath, gespecialiseerd in prefab betonnen fietspadelementen.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.