Voorwoord Trends 2013

maandag 10 februari 2014
timer 2 min
Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde: 'Trends 2013: bedreigingen en kansen'

Bezuinigingen lopen als een rode draad door deze nieuwe reeks trendinterviews. Hoewel niet overal specifiek benoemd, lijken bezuinigingen de drijfveer voor de twee kenmerken die de trends in dit boekje voor 2013 typeren: bedreigingen én minstens zoveel kansen.

Eerst maar even terugblikken naar de trends voor 2012: een nieuwe wereld zou ontstaan, want daar was in 2011 al volop op voorgesorteerd.  Megawegenbouwprojecten zouden van start gaan, data en datacommunicatie zouden ‘samen optreden’, open platforms en integrale samenwerking mogelijk maken. En dat zou allemaal een samenleving binnen handbereik brengen die schoner, veiliger, leefbaarder en mobieler zou zijn.

Een jaar later zijn optimisme en de grootschaligheid een flinke toon lager gaan zingen. Dat wil niet zeggen dat beide verdwenen  zijn, maar het behoud van de eigen organisatie – het naar binnen kijken – komt in deze reeks interviews toch wel nadrukkelijk aan de orde. En over grote investeringen wordt eigenlijk met geen woord meer gerept.

Eén somber vooruitzicht? Toch niet!

De consequenties van onafwendbaar ingeschatte bezuinigingen vormen weliswaar grootse bedreigingen, die ook met name worden genoemd in markt én in wetenschap, maar tegelijkertijd bruist het in dit trendboekje van de kansen.

Die kansen beloven niet meer de totale omwenteling van de samenleving  in een schone, veilige, leefbare en mobiele wereld, maar alle kansen bij elkaar houden wel de vaart erin: gefaseerd misschien, maar solide aan de flanken.

Nettie Bakker, Hoofdredacteur
nbakker@anwb.nl

 
Auteur: Joske van Lith

Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.