Tools in auto leiden te veel af van verkeer

maandag 8 januari 2018 138x gelezen

Het toenemend aantal ‘gadgets’ op het stuur en dashboard van de auto vragen steeds meer aandacht van de bestuurder, schrijft NRC. Bestuurders raken daardoor afgeleid en kunnen zich niet goed genoeg op het verkeer focussen. Dit is onder meer gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Utah.
Het toenemend aantal ‘gadgets’ op het stuur en dashboard van de auto vragen steeds meer aandacht van de bestuurder

Het toenemend aantal ‘gadgets’ op het stuur en dashboard van de auto vragen steeds meer aandacht van de bestuurder (Copyright: Shutterstock)

De onderzoekers, die ondersteund werden door verkeerspsycholoog David Strayer, lieten 24 automobilisten elk 30 autoritten maken in soortgelijke auto’s. In het onderzoek moesten de deelnemers ondervinden hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld een autoradio te bedienen of het navigatiesysteem in te stellen onder het rijden, De onderzoekers hebben naar aanleiding van de resultaten hiervan geconcludeerd dat veel van de aanwezige voorzieningen te veel afleiden om de aandacht goed op het verkeer te kunnen richten.

Ongelukken
Onderzoekers van het Virginia Tech Transportation Institute stelden in 2016 al dat goed op het verkeer letten heel erg belangrijk is. In hun onderzoek werden 3500 auto’s voorzien van videocamera’s die de acties van de automobilisten vastlegden, over een periode van drie jaar. De onderzoekers filterden uit alle gegevens het aantal ongelukken dat plaatsvond. In totaal kwam de teller op 905 ongelukken. In 70 procent van de gevallen was afleiding in het spel.

In Europa is een soortgelijk experiment uitgevoerd: European Naturalistisch Driving Study (UDRIVE). In dit onderzoek zijn zes Europese landen onder de loep genomen. In deze landen bleken automobilisten ongeveer tien procent van de rijtijd bezig te zijn met dingen die niks met het rijden te maken hadden. Voor vrachtwagenchauffeurs was dit twintig procent.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.