Tientallen miljoenen EU-subsidie voor Nederlandse infraprojecten

maandag 22 juli 2013 0 reacties 208x gelezen

Nederland krijgt dit jaar zeker 80 miljoen subsidie van Brussel voor infrastructuurprojecten. Zo komt er Europees geld beschikbaar voor de planstudie naar de nieuwe grote Zeesluis in IJmuiden, de herontwikkeling van Station Amsterdam Zuid en een planstudie naar de spoorterminal voor Greenport Venlo. 

Nederland krijgt 80 miljoen euro vanuit het Europese subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T)

Nederland krijgt 80 miljoen euro vanuit het Europese subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T) (Copyright: Rijksoverheid)

Het geld komt uit het Europese subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. De projecten zijn door het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorgedragen. De exacte toedeling is afhankelijk van definitieve subsidiebesluiten die in september worden vastgesteld.

 

Meer goederen via water en spoor
Op het gebied van goederenvervoer komt 681.000 euro subsidie voor Greenport Venlo voor een planstudie naar een nieuwe railterminal, die een belangrijke link zal worden in het TEN-T spoornetwerk. Daarnaast komt er 5,5 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de overslagafhandeling bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. Dit zorgt er voor dat er meer goederen via het water en spoor naar het achterland worden vervoerd.

 

Transport via schonere brandstoffen
Het Havenbedrijf Rotterdam krijgt 900.000 euro voor de realisatie van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS op het nieuwe spoor op Maasvlakte 2. Mitsui Rail Capital Europe B.V. krijgt een bijdrage van een miljoen euro voor het upgraden van goederenvervoerlocomotieven met ERTMS voor gebruik op TEN-T corridors. Ook komt er een subsidie van 36,8 miljoen euro om LNG-vervoer tussen Rotterdam en Gothenburg te stimuleren. Dit sluit aan op de doelstelling van de overheid om transport met schonere brandstoffen te laten plaatsvinden.

 

Stroomlijning van maritieme informatiestromen
Het ministerie put voor projecten ook zelf uit de TEN-T gelden. Er komt een Europese bijdrage van 2,7 miljoen euro voor de tweede fase van de planstudie naar de nieuwe Zeesluis in IJmuiden. Voor het ICT-project ANNA van Rijkswaterstaat – voor stroomlijning van maritieme informatiestromen - komt 18,5 miljoen euro beschikbaar. Het RIS-verkeersmanagementproject voor de binnenvaart, waaraan IenM meewerkt, kan rekenen op een subsidie van 1,4 miljoen euro. Op het vlak van personenvervoer krijgt het project Zuidas-Dok 2,5 miljoen euro subsidie.

Internationale projecten
Nederland profiteert ook van subsidiebijdragen voor projecten die samen met andere landen worden uitgevoerd. Het gaat om de instelling van een Europees platform voor intelligente transportsystemen, een LNG Masterplan voor de Rijn, Main en Donau, de ontwikkeling van een rivierinformatiesysteem op de Westerschelde en een pilot voor LNG-infrastructuur voor scheepvaart op de Baltische Zee. Voor deze projecten is in totaal een kleine 72 miljoen euro beschikbaar.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.