SWOV-studie: veiligheidsonderzoek kan sneller en efficiënter

woensdag 24 januari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 212x gelezen

Het meten van de veiligheid van weginfrastructuur, op basis van infrastructuurkenmerken, is een relatief kostbaar en arbeidsintensief proces. Maar met een nieuwe meetmethode kan het ook sneller en efficiënter, blijkt uit onderzoek van SWOV.

SWOV heeft de afgelopen jaren verschillende instrumenten ontwikkeld om op basis van infrastructuurkenmerken de veiligheid van weginfrastructuur te beoordelen. Denk daarbij aan ProMeV, het Safe Cycling Network (CycleRAP) en de Netwerk Safety Index voor Amsterdam. Bij al deze meetmethoden is de verzameling van de kenmerken (van alle wegen, over de volle lengte) een arbeidsintensief en relatief kostbare activiteit.

In de studie 'Screening kenmerken weginfrastructuur' van SWOV is onderzocht of de veiligheid van de weginfrastructuur efficiënter kan worden beoordeeld, door alleen van een aselecte steekproef van weggedeelten de gegevens te verzamelen.

 

SWOV heeft vastgesteld dat er een aanzienlijke doelmatigheidswinst te behalen is. Bovendien wordt bij deze meetmethode niet aan betrouwbaarheid ingeboet. Om die reden verdient deze aanpak het om vaker toegepast en geëvalueerd te worden om te kunnen beoordelen of resultaten van dit concept reproduceerbaar zijn, zo staat in het onderzoek te lezen.

 

Klik hier voor het onderzoek 'Screening kenmerken weginfrastructuur'

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.