Speelgoed op de weg: mag dat?

donderdag 6 april 2017 Guus Puylaert 242x gelezen

Ouders hebben vaak geen idee waar hun kinderen mogen ‘spelen’ met waveboards, skateboards, skates, spacescooters en heelys. Dit blijkt uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN), voorafgaand aan het jaarlijkse Verkeersexamen dat op 6 april wordt gehouden.

Kinderen met deze ‘bijzondere voertuigen’ gelden voor de wet als voetganger en mogen ermee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil graag dat ouders hun kinderen meegeven hoe ze veilig om kunnen gaan met speelgoed als hoverboards en space scooters.

 

Wat weten ouders er van?

VVN vroeg 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over de plaats in het verkeer van waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys. De meeste ouders weten dit niet.

 

Hoverboards zijn nog niet zo ingeburgerd. 18 procent van de ouders zegt dat hun kinderen een hoverboard hebben. Skates zijn nog steeds heel populair, 64 procent heeft ze in huis. In 44 procent van de gezinnen hebben kinderen een space scooter.

 

Aanleiding voor dit onderzoek is het VVN Verkeersexamen, dat donderdag 6 april wordt afgenomen onder 200.000 kinderen. Kinderen worden dan getoetst op hun verkeerskennis, -inzicht en -gedrag. In de verkeersopvoeding , en dus ook hoe je met dit soort speelgoed omgaat, spelen ouders een belangrijke rol.

 

Advies

Met al deze ‘vervoersmiddelen’ wordt vooral gespeeld op de stoep en in en om het huis, bijvoorbeeld in de tuin. Daarnaast worden ze veel op het schoolplein gebruikt, gevolgd door de speeltuin en het fietspad. Er zijn ook verschillen. Hoverboards worden wat vaker alleen in en rond het eigen huis (en minder op de stoep) gebruikt dan de andere voertuigen. Met heelys wordt juist relatief veel op de stoep en op het schoolplein gereden. Skates en space scooters worden vaker op het fietspad gebruikt dan het andere rollende speelgoed.

 

Veilig Verkeer Nederland vraagt ouders hun kinderen te vertellen hoe ze deze vervoermiddelen veilig gebruiken voor zichzelf en anderen. Daarnaast komen deze regels regelmatig in de lespakketten naar voren, zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.