Smartphonegebruik achter het stuur is roekeloos

woensdag 2 augustus 2017 Guus Puylaert 112x gelezen

Smartphonegebruik achter het stuur valt in de categorie ‘roekeloos rijgedrag’. Daarom moeten zwaardere sancties gelden voor telefoongebruik achter het stuur. Dat schrijft Veilig Verkeer Nederland (VVN) in een brandbrief aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie, die momenteel een nieuwe verkeerswet uitwerkt.

Smartphonegebruik achter het stuur moet zwaarder bestraft worden, vindt Veilig Verkeer Nederland.

Smartphonegebruik achter het stuur moet zwaarder bestraft worden, vindt Veilig Verkeer Nederland.

In die verkeerswet zal staan dat straffen voor verkeersdelicten sneller en zwaarder worden. VVN-directeur Felix Cohen stelt dat door de sancties op smartphonegebruik te verhogen, automobilisten hun rijgedrag zullen aanpassen en het aantal verkeersslachtoffers daarmee zal afnemen. Volgens de organisatie moet het even zwaar bestraft worden als rijden onder invloed.

Preventie
Het is een tendens in de samenleving dat de smartphone achter het stuur gebruikt wordt. Om dit te ontmoedigen, wordt sterk ingezet op preventiebeleid. “Wij hebben echter een deugdelijke en effectieve handhaving en wetgeving nodig die helpt om een veilig verkeersgedrag te waarborgen”, laat VVN weten.

Strengere handhaving
Maar ook moet er strenger worden gehandhaafd, stelt de organisatie: “Weggebruikers hebben niet meer het gevoel dat de politie meekijkt. De pakkans zit bijna op nul”. Daarom werd op 6 april al het plan ‘Verkeersveiligheid: een nationale prioriteit’ door 32 organisatie ondertekend en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Verkeersveiligheidsmanifest van 32 organisaties (Verkeer in Beeld)

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.