Ruim 10 procent meer auto’s naar de sloop

vrijdag 1 december 2017 Guus Puylaert 0 reacties 40x gelezen

In de eerste tien maanden van 2017 groeide het aantal gedemonteerde auto’s met 10,2 procent. Dit betekent dat er een einde is gekomen aan de jarenlange daling. Auto’s gaan op steeds latere leeftijd naar de sloop.

Het aantal auto’s dat naar de sloop ging daalde jarenlang. In 2015 belandden 14 procent minder personenauto’s op de Nederlandse sloop dan in 2011. Vorig jaar sloeg is die trend om. In 2016 was er een lichte groei van 1,4 procent.

Dit jaar is de groei veel sterker. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 188.884 personenauto’s gedemonteerd. Dat zijn er 17.424 meer dan in dezelfde periode van 2016: een groei van 10,2%. De grootste oorzaken hiervan zijn: veel meer oudere auto’s in het wagenpark en de economische voorspoed, waardoor meer mensen hun oude auto vervangen door een nieuwere.

Steeds ouder
Dit jaar gingen vooral veel meer auto’s van 18 tot 25 jaar oud naar de sloop. Aantallen in deze leeftijdscategorie stegen dit jaar met 25 procent, met als gevolg dat deze groep verantwoordelijk is voor 57 procent van alle demontages.

Vanuit de leeftijdscategorie van 10 tot 18 jaar kwamen er juist 5,3 procent minder auto’s op de sloop terecht. Dit verschil laat zien dat auto’s steeds langer meegaan en pas op latere leeftijd worden afgedankt. De gemiddelde leeftijd waarop auto’s op de sloop belanden steeg van 18,6 jaar in 2016 naar 18,9 jaar in 2017.

Vooral benzineauto’s
Maar liefst 91,7 procent van de gedemonteerde auto’s is een benzineauto. Het aandeel diesels is slechts 8,0 procent. Dat is de helft van het aandeel van diesels in het totale wagenpark. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat diesels vaker in een eerder stadium worden geëxporteerd, aangezien ze meer in trek zijn op buitenlandse markten dan bij Nederlandse occasionkopers.

Door de sloopregelingen die een aantal importeurs onlangs hebben gelanceerd voor diesels zullen de komende maanden mogelijk nog meer diesels op de Nederlandse sloop terecht komen. Verder zijn dit jaar twee keer zoveel elektrische auto’s op de sloop beland als in dezelfde periode vorig jaar.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.