Registratie van gevaarlijke stoffen

donderdag 16 februari 2017 Guus Puylaert 55x gelezen

Treinstellen die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten verplicht worden voorzien van GPS-trackers. Althans, dat is het voorstel van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu). De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt vast dat 75 procent van de wagens met gevaarlijke stoffen in stilstaande treinen op emplacementen correct geregistreerd is.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen voldoet in Nederland aan strenge internationale en nationale veiligheidsregels. Mocht er zich toch een incident/brand voordoen, dan is het belangrijk dat de informatie over gevaarlijke stoffen op het spoortraject klopt en de brandweer weet waar het mee te maken krijgt.

Dijksma: “Het is in het belang van iedereen die op en rond spooremplacementen woont of werkt dat hulpdiensten in het geval van een calamiteit altijd precies kunnen zien welke stoffen zich waar bevinden. Ik wil daarom zoveel mogelijk tempo maken met het verbeteren van het informatiesysteem dat hiervoor nodig is.”

Rijdende treinen
Uit de ILT-cijfers blijkt ook dat de registratie van gevaarlijke stoffen in doorgaande treinen op orde is. Dit betekent dat van elke wagon met gevaarlijke stoffen op het doorgaande spoor met één druk op de knop precies duidelijk is wat waar rijdt.

De reden dat de registratie bij stilstaande treinen op emplacementen minder goed op orde is, is dat hier meer menselijke handelingen bij komen kijken. Daarom wil de staatssecretaris maatregelen nemen, zoals het verplicht plaatsen van apparatuur met locatiegegeven in wagens met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld GPS-trackers.

Handhaving

Spoorbeheerder ProRail zal vervoerders die bij herhaling de fout ingaan en niet meewerken aan verbetering de toegang tot het spoor ontzeggen. De ILT inspecteert intensiever op het naleven van de registratieplicht door vervoerders.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.