Proef met veiliger fietspaaltjes van start

woensdag 10 juli 2013 0 reacties 143x gelezen

Op 5 juli is de eerste proeflocatie met veiliger fietspaaltjes in gebruik genomen in de gemeente Hardenberg.  Aan het samenwerkingsproject Veiliger fietspaaltjes nemen zes gemeenten en CROW-Fietsberaad deel en financiert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de maatregelen om lokale fietsveiligheid te verbeteren.

De proeflocatie Hardenberg met de veiliger fietspaaltjes (Foto : NFP)

De proeflocatie Hardenberg met de veiliger fietspaaltjes (Foto : NFP)

De diverse maatregelen op proeflocatie Hardenberg om de veiligheid te verhogen

De diverse maatregelen op proeflocatie Hardenberg om de veiligheid te verhogen

Op de proeflocatie zijn flexibele fietspaaltjes met ledverlichting aangebracht, inclusief een inleidende ribbelmarkering. Deze aanpassingen zijn gedaan om de kans op fietsongevallen te verminderen. De flexibele paal zorgt ervoor dat een fietser in geval van een botsing geen ernstige verwondingen oploopt doordat de paal de botsenergie beter absorbeert.

Noodzakelijk paaltje minder gevaarlijk
 Fietspaaltjes zijn nuttig om auto’s te weren op fietspaden, maar ze brengen soms ook  risico’s met zich mee. Mensen fietsen er bijvoorbeeld tegenaan, komen ten val en moeten zich in het ziekenhuis laten behandelen.  Door middel van innovatieve aanpassingen zoals in deze pilot, kan een noodzakelijk fietspaaltje minder gevaarlijk worden.

Ouderen op de fiets
Nederland is een van de meest verkeersveilige landen ter wereld. Uit de ongevallencijfers blijkt dat er de laatste jaren wel een stijging is bij (oudere) fietsers die betrokken zijn bij een verkeersongeluk. Dit komt deels omdat mensen tot op hogere leeftijd mobiel blijven en vaker de fiets pakken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt er met lokale overheden en maatschappelijke organisaties  aan om ervoor te zorgen dat deze groepen veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen.

Proeflocaties in het land
De gemeente Hardenberg is een van de zes deelnemende gemeenten aan de pilot Veiliger fietspaaltjes. Op andere locaties in het land (Barneveld, Enschede, Houten, Utrecht en Zwolle) zijn ook proeflocaties ingericht. Op elke locatie is gekozen voor een andere aanpassing. Het komende half jaar worden  de proeven  geëvalueerd. Fietsers en omwonenden kunnen hun mening over de veranderingen sturen door een reactieformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar fietspaaltjes@fietsberaad.nl.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.