Pilot zorglogistiek reduceert vrachtkilometers

donderdag 2 augustus 2018 redactie 0 reacties 82x gelezen

Door de bezorgroutes van zorg-maaltijdproducent Huuskes te optimaliseren en door te werken met gespreide leveringen over de dag in plaats van vaste levertijden in de ochtend is de pilot ‘slimme zorglogistiek’ een succes geworden. In deze pilot werken Huuskes, een aantal zorginstellingen, de logistiek makelaars van de provincie Overijssel en Cleantech Regio samen aan minder vrachtkilometers en dus ook CO-2 uitstoot.

Huuskes werkt mee aan de pilot slimme zorglogistiek

Huuskes werkt mee aan de pilot slimme zorglogistiek

Barend Westhuis, Operationeel Manager Expeditie en Logistiek van Huuskes legt uit. “We leveren alles op het gebied van eten en drinken aan de zorg. We hebben hiervoor vaste levertijden met onze klanten afgesproken. Deze tijden zijn nu afgestemd op de ideale route; voorheen werd de route om de wensen/organisatie van de zorginstelling heen gepland. De oude afspraken hebben we losgelaten. Dat levert ons een enorme winst op. In termen van efficiëntie en spijtsmijding.”

 

Gezamenlijke keteninzet

De routeoptimalisatie van Huuskes is alleen mogelijk als de hele keten meewerkt en mee verandert, zegt Leonie van Driel, logistiek makelaar van de provincie Overijssel. ”Zonder de medewerking van Gelre ziekenhuis, Sutfene, Zorggroep Sint Maarten en GGNet was dit niet haalbaar. De zorginstellingen hebben hun interne organisatie afgestemd op de nieuwe levertijden. Soms was dit even puzzelen en zat de oplossing bijvoorbeeld in het uitbreiden van de koelkast capaciteit of een ander bestelpatroon.”

 

Besparing van vrachtkilometers

Sinds februari 2018 wordt de nieuwe route gereden. Onlangs is het effect ervan onderzocht. De resultaten zijn positief! Er worden aanzienlijk minder vrachtkilometers gereden, CO2 bespaard en spitsmijdingen gerealiseerd. Voor Gelre levert de maatregel een extra winst op: minder weggooien van ongebruikte maaltijden. “Door andere levertijden merken wij dat we zo’n 10 procent minder derving hebben dan eerder”, aldus Marcel van Walraven, manager Hotel van het Gelre ziekenhuis.

 

Vervolg

Alle deelnemers aan deze pilot willen in samenwerking met de logistiek makelaars een vervolg geven aan deze maatregel door ook andere routes te optimaliseren. De logistiek makelaars verwachten hiermee circa 125.000 vrachtkilometers per jaar te kunnen besparen.

 

Inzet logistiek makelaars

De logistiek makelaars van de provincie Overijssel en Cleantech Regio gaan actief met bedrijven en instellingen in gesprek om te kijken naar mogelijke logistieke verbetermogelijkheden. Het gaat om oplossingen die leiden tot een betere spreiding van goederenvervoer over de dag, duurzamer vervoer (zoals elektrische voertuigen), meer vervoer met minder vrachtwagens en vervoer via water of spoor in plaats van over de weg.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.