Ouders onderschatten eigen rol verkeersopvoeding

woensdag 4 april 2018 Guus Puylaert 0 reacties 182x gelezen

Veel ouders hebben een positief zelfbeeld als het gaat om de verkeersopvoeding aan hun kinderen. Maar kennis over het verkeer en inzicht in het eigen verkeersgedrag is bij ouders niet altijd voldoende aanwezig. En ouders onderschatten de impact die dat heeft op hun kind.

Dat blijkt uit het onderzoek van Bureau Tabula Rasa, uitgevoerd in opdracht van ROV Oost-Nederland, Vervoerregio Amsterdam, ROV Zuid-Holland en de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland en Zeeland.

Ouders vinden veiligheid en verkeersopvoeding belangrijke onderwerpen en zij spelen een belangrijke rol in de verkeersopvoeding: kinderen nemen immers al op jonge leeftijd het gedrag van hun ouders over. Goed voorbeeld doet immers goed volgen…

 

Impact

Uit het onderzoek blijkt echter dat ouders soms het verkeerde voorbeeld geven in het verkeer en zij de impact van het foute voorbeeld dat zij geven onderschatten. Door het drukke gezinsleven en haast op de weg naar school of de sportclub, zijn zij er vaak niet actief mee bezig.

 

Wijzen op verantwoordelijkheden

Om kinderen veilig en zelfstandig aan het verkeer te kunnen laten deelnemen, gaan overheden bij verkeerseducatie en -campagnes meer aandacht besteden aan de rol en verantwoordelijkheid van de ouders.

 

Als een ouder doorgaat met wat er op school is geleerd, is de leeropbrengst groter. Het is minder productief als er thuis geen vervolg wordt gegeven of zelfs contraproductief als ouders een tegengesteld voorbeeld geven. Door op school én thuis vanaf jongs af aan de slag te gaan met verkeer, worden ongelukken op latere leeftijd voorkomen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.